Professori uskoo 8-prosenttisten lonkeroiden tulevan ruokakauppoihin lakimuutoksen myötä – "Se on iso bisnes"
Ruokakaupoissa saatetaan nähdä vahvempia alkoholijuomia jo tänä keväänä, kun uusi alkoholilaki tulee voimaan.
Hallitus päätti kuitenkin sallia kaupoissa vain käymisteitse valmistetut 8-prosenttiset alkoholijuomat. Tislaamalla valmistettujen juomien kohdalla raja säilyy nykyisessä 5,5 prosentissa.
Eurooppaoikeuden professori Juha Raitio pitää valmistustaparajoitetta EU-oikeuden vastaisena. EU-komissio on jo kehottanut Suomea tarkastelemaan lain vaikutuksia kilpailuun.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston näkemyksen mukaan käyttötarkoitukseltaan yhtenevien ja alkoholipitoisuudeltaan yhtä vahvojen alkoholijuomien myyntiä tulee säädellä lainsäädännössä tasapuolisesti.
– Yhdyn siihen. Tämä hanke on EU-oikeuden näkökulmasta ongelmallinen, Raitio sanoo.

Hallitus on perustellut linjaansa sillä, että nuorten tyttöjen alkoholinkäytön lisääntyminen halutaan estää.
Lakiesityksessä todetaan, että alkoholijuomien saatavuuden lisääminen ei koskisi juomasekoituksia, jotka kuuluvat nuorten tyttöjen suosimiin alkoholijuomiin.
Raitio ei usko, että valmistustaparajoituksella saavutetaan asetettua tavoitetta. Professorin mukaan on todennäköistä, että lakimuutoksen myötä panimoteollisuus alkaa valmistaa käymisteitse 8-prosenttisia lonkeroita.
Vahvat lonkerot saataisiin siten tuhansiin ruokakauppoihin. Se olisi huomattava jakelukanavan laajennus Alkon myymälöihin verrattuna.
–Valmistusmenetelmää kannattaa muuttaa, siihen on taloudellisesti iso kannustin. Se on yksinkertaisesti iso bisnes, Raitio sanoo.
– Tällä perusteella valmistustaparajoitus ei todennäköisesti saavuta sitä tavoitetta, että sillä suojeltaisiin pitkällä tähtäimellä nuorten naisten terveyttä, hän näkee.
Tällä hetkellä esimerkiksi Pernod Ricard Finland tekee käymisteitse valmistettuja, 8-prosenttisia Swing-lonkeroita.
—Jos lakiuudistus hyväksytään ja tulee voimaan niin kuin hallitus on esittänyt, sallisi se Swing Grapefruit Strong Long Drink 8% -tuotteen päivittäistavarakauppaan, koska tuote on käymisteitse valmistettu. Toki kaupan toimijat tekevät omat valikoimapäätöksensä ja niihin me emme voi ottaa kantaa, Pernod Ricard Finlandin toimitusjohtaja Jori Manninen kertoo Suomenmaalle.
Raition mukaan nuorten ja kansanterveyden suojelu ovat sinänsä hyväksyttäviä perusteita tavarakaupan rajoittamiseen. Hän kuitenkin muistuttaa, että rajoitusten täytyy olla tehokkaita ja oikeasuhtaisia.
– En voi pitää oikeasuhtaisena tätä valmistustaparajoitusta suhteessa siihen, mihin sillä pyritään, eli tyttöjen humalahakuisen juomisen vähentämiseen, hän sanoo.
Lakiuudistus tuo kauppoihin myös nykyistä vahvemmat oluet, siiderit ja viinit.