Ruisleipä Suomen kansallisruoka – liki 50¿000 äänesti
Satavuotiaan Suomen kansallisruoaksi on valittu ruisleipä. Kärkijoukossa olivat myös karjalanpaisti, karjalanpiirakka sekä paistetut kalat perunamuusin kanssa.
Viime syksynä kansallisruoasta järjestettyyn kansanäänestykseen osallistui lähes 50 000 suomalaista.
Ruisleipä voitti lähes 10 000 äänellä. Se oli myös alle 30-vuotiaiden äänestäjien ylivoimainen suosikki. Nuorten suosikki oli myös muun muassa karjalanpiirakka, kun taas yli 60-vuotiaiden joukossa äänestettiin eniten karjalanpaistia ja paistettuja muikkuja tai silakoita muusilla.
Ensimmäisessä äänestysvaiheessa kesällä noin 10 000 ihmistä antoi yhteensä yli tuhat erilaista ehdotusta kansallisruokafinalisteiksi. Ruoka-alan asiantuntijoista muodostettu raati valitsi suosituimmista ehdotuksista 12 kotimaista ruokafinalistia.
Kansallisruoka valittiin finalistien joukosta uudella kansanäänestyksellä alkutalvella.
Kansallisruokaäänestyksen järjestivät Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhdessä Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa.