Yrittäjät sotesta: Synkkä päivä

Sote

Hallituksen sote-esitys ei ole muuttunut eduskunnassa juurikaan yrittäjäystävällisemmäksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kritisoi.

– Tämä on synkkä päivä monille sote-alan yrittäjille ja heidän asiakkailleen. Aurinko on tumman pilven peitossa yrityksille julkisen sote-sektorin arvoketjussa, Pentikäinen toteaa järjestön tiedotteessa.

Suomen Yrittäjät uskoo, että hoitoon pääsy ja ihmisten valinnanmahdollisuudet heikkenevät, kun hyvintointialueille jää iso vastuu monituottajamallin toteutuksesta.

Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluita on tuottamassa julkisen sektorin lisäksi myös yrityksiä ja järjestöjä. 

Myös varatoimitusjohtaja Anssi Kujala harmittelee, ettei sote-valiokunta ottanut huomioon yrittäjäjärjestön näkemyksiä.

– Esittämiemme muutosten avulla olisi voitu parantaa alan yrittäjien edellytyksiä.

Kujala mukaan esimerkiksi alihankintarajoituksiin olisi pitänyt puuttua ja palveluiden järjestäjä ja tuottaja eriyttää lailla velvoittavasti.  

Sote-uudistus on Kujalan mukaan johtamassa siihen, että moni joutuu hankkimaan terveysvakuutuksen turvatakseen palvelunsa yksityisten tuottajien kautta.  

– Tämä on hallituspuolueilta vakavaa leikkiä yli 18 000 sote-yrityksen ja niiden 80 000 työntekijän työpaikoilla, Kujala varoittaa.