Yrittäjät sotesta: Synkkä päivä

Sote

Hallituksen sote-esitys ei ole muuttunut eduskunnassa juurikaan yrittäjäystävällisemmäksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kritisoi.

– Tämä on synkkä päivä monille sote-alan yrittäjille ja heidän asiakkailleen. Aurinko on tumman pilven peitossa yrityksille julkisen sote-sektorin arvoketjussa, Pentikäinen toteaa järjestön tiedotteessa.

Suomen Yrittäjät uskoo, että hoitoon pääsy ja ihmisten valinnanmahdollisuudet heikkenevät, kun hyvintointialueille jää iso vastuu monituottajamallin toteutuksesta.

Monituottajamalli tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveyspalveluita on tuottamassa julkisen sektorin lisäksi myös yrityksiä ja järjestöjä. 

Myös varatoimitusjohtaja Anssi Kujala harmittelee, ettei sote-valiokunta ottanut huomioon yrittäjäjärjestön näkemyksiä.

– Esittämiemme muutosten avulla olisi voitu parantaa alan yrittäjien edellytyksiä.

Kujala mukaan esimerkiksi alihankintarajoituksiin olisi pitänyt puuttua ja palveluiden järjestäjä ja tuottaja eriyttää lailla velvoittavasti.  

Sote-uudistus on Kujalan mukaan johtamassa siihen, että moni joutuu hankkimaan terveysvakuutuksen turvatakseen palvelunsa yksityisten tuottajien kautta.  

– Tämä on hallituspuolueilta vakavaa leikkiä yli 18 000 sote-yrityksen ja niiden 80 000 työntekijän työpaikoilla, Kujala varoittaa.

Kommentit (2)

 • Lukija89

  Jos Sote toteutuu se menee laidasta laitaan. Sipilä / Kok halusivat yksityiset yritykset mukaan ehkä liikaakin, mutta tässä esityksessä niitä ei just tarvita.
  Julkinen sektori tuottaa kaiken Krista Kiurun periaatteella ja siinä ei säästöjä haeta.
  Seuraava sudenkuoppa keskustalle jos hyväksyvät soten Kiurun ajatuksin.
  Pitkään torjuntavaalituloksesta peruskepulainen onkin saanut nauttia .
  Pitäkää nyt järki päässä, ei kaikkeen Krista Kiurun ajatteluun pidä suostua.

 • Lukija4

  Onko yrittäjät lähteneet Kokoomuksen juoksupojiksi? Jos sote tuotti yrittäjille synkän päivän, mutta kyllä alueiden Suomessa ollaan laajasti tyytyväisiä soten syntymisestä. On myös muistettava myös niiden peräkylän mummojen ja pappojen terveyden huolto, jotka tuovat yrittäjillekin edelleen työtä ja toimeentuloa.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen