Yllättävä tutkimustulos: Ympäristöasiat eivät vaikuta vanhempien näkemyksiin lastensa koulumatkoista
Sosiaaliset normit vaikuttavat merkittävästi siihen, miten vanhemmat suhtautuvat lastensa koulumatkan taittamiseen, paljastaa Turun yliopiston tutkimus.
Yllättävä havainto oli, että vanhempien ilmastoon liittyvät huolenaiheet ja ympäristöön liittyvät asenteet eivät suoraan olleet yhteydessä siihen, kannustivatko he lapsiaan pyöräilyyn tai kävelyyn automatkan sijaan.
Sen sijaan jos vanhemmat uskoivat lapsen luokkatovereiden kulkevan aktiivisesti, he olivat todennäköisemmin taipuvaisia kannustamaan omaa lastaan kulkemaan jalan tai pyörällä.
Aktiivisen koulumatkaliikkumisen edistämisessä kannattaakin tutkimuksen perusteella keskittyä sosiaalisten normien vahvistamiseen, erityisesti tuomalla esiin positiivisia roolimalleja ja esimerkkejä.
Lisäksi terveysvaikutusten korostaminen ja sääolosuhteisiin liittyvien huolenaiheiden lievittäminen voivat kannustaa vanhempia tukemaan lapsensa aktiivista liikkumista.
– Tulokset tarjoavat välineitä päättäjille, opettajille ja terveysalan ammattilaisille, jotka pyrkivät edistämään lapsille terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä liikkumistapoja, kertoo psykologian väitöskirjatutkija Marianna Melin tiedotteessa.
– Fyysisesti aktiivinen liikkuminen kouluun on paitsi kestävää, myös lapsen terveyttä ja hyvinvointia tukevaa: se auttaa lapsia saavuttamaan suositellun päivittäisen liikunnan määrän ja vähentää samalla liikenteen hiilidioksidipäästöjä, Melin toteaa.
Tutkimus toi myös esiin koulumatkan pituuden vahvan yhteyden kulkumuodon valintaan.
Lyhyemmät koulumatkat lisäsivät selvästi todennäköisyyttä, että lapsi kulki aktiivisesti kouluun. Mitä pidempi matka oli, sitä useammin kulkumuodoksi valikoitui passiivinen vaihtoehto, kuten auto.