Yli 100 kansanedustajaa haluaa lopettaa ruokahävikin
Puoluerajat ylittävä lakialoite ruokahävikin vähentämiseksi on saanut tarvittavan määrän allekirjoituksia.
Kansanedustajien Ilmari Nurmisen (sd), Tiina Elovaaran (ps), Emma Karin (vihr), Katri Kulmunin (kesk), Kai Mykkäsen (kok) ja Hanna Sarkkisen (vas) käyntiin pistämä lakialoite tähtää ruokahävikin vähentämiseen Suomessa.
Ranskan parlamentti velvoitti aiemmin lailla kaupat luovuttamaan poistettavat elintarvikkeet jaettavaksi eteenpäin.
Suomessa hävikkiruuan jakelu perustuu toistaiseksi vapaaehtoisuuteen.
Suomessa ruokahävikkiä kertyy kuitenkin vuosittain noin 400 miljoonaa kiloa.
Kaupan alan osuus ruokahävikistä on 18 prosenttia, ruokapalveluiden osuus 20 ja teollisuuden osuus 28 prosenttia.
Kotitalouksissa ruokaa heitetään hukkaan kaikista eniten, osuus on jopa 35 prosenttia.
– Syömäkelpoista ruokaa päätyy roskikseen uskomattoman paljon, vaikka samanaikaisesti tuhannet suomalaiset käyvät säännöllisesti leipäjonoissa.
– Laki velvoittaa eri toimijoita löytämään keinoja ylijäämäruuan saattamista ruoka-avun jakelijoille ja tarvitsijoille.
– Hävikkiruoka on merkittävä ilmastokuormittaja, ja siksi aloite on myös merkittävä ympäristöpoliittinen kehitysaskel, toteaa kansanedustajakuusikko.
RAY:n Avun tilkkutäkki -selvityksen (2014) mukaan leipäjonoissa käy säännöllisesti 12 600 ihmistä ja epäsäännöllisesti 9500 ihmistä.
Viimeaikaisten tutkimusten perusteella luvut ovat todellisuudessa vielä suurempia.
Aiheen tiimoilta on syntynyt viime aikoina Suomessakin useampi huomiota saanut hanke.
Esimerkkeinä From Waste to Taste ja Yhteinen ruokapöytä, jotka pyrkivät hyötykäyttämään hävikkiruuan sekä lisäämään tietoisuutta vastuullisemmasta kulutuksesta.
– Ruokahävikin vähentäminen on itsestään selvästi puoluerajat ylittävä tavoite. Kyse on ekologisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta kestävyydestä.
– Ruokahävikin torjuminen vaatii muutoksia asenteisiin ja toimintatapoihin sekä ruuan arvostuksen lisäämistä.
– Toivotamme kaikki kansanedustajat, kuntapäättäjät, kaupan alan toimijat, tuottajat sekä kuluttajat mukaan vähentämään ruokahävikkiä, summaavat aloitteen tehneet kansanedustajat.