Yle: Valtaosa suomalaisupseereista nyt Nato-jäsenyyden kannalla – huima nousu muutaman kuukauden aikana

Nato-jäsenyys

Upseeriliiton jäsenkyselyyn vastanneista suomalaisupseereista 91 prosenttia kannattaa Natoon liittymistä, uutisoi Yle.

Naton kannatus on noussut selvästi muutaman kuukauden aikana. Viime marraskuussa julkaistussa Upseeriliiton ja MTV Uutisten kyselyssä liittymistä kannatti noin 65 prosenttia upseereista.

Tuoreessa kyselyssä noin kolmannes vastaajista kertoo Nato-kantansa muuttuneen.

– Ukrainan sodan myötä oli odotettavissa, että Natoon liittymisen kannatus nousee. Sotilaiden mielessä on varmasti enemmän sotilaallinen suorituskyky kuin poliittinen ratkaisu, arvioi Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Ville Viita.

Viidan mukaan usko kansalliseen puolustuskykyyn on upseeristossa edelleen vahva, mutta Naton nähdään tuovan sen päälle selkeää lisäarvoa.

Liiton jäsenistön mukaan sotilaiden suorituskyky ei ole sillä tasolla, jota tulevaisuudessa vaaditaan. Kohonnut valmius kuormittaa henkilöstöä, jolloin palautuminen koetaan haasteeksi.

– Sotaharjoituksessa työaika saattaa olla 16–20 tuntia vuorokaudessa, ja valmiudessa ollaan 24 tuntia vuorokaudessa. Sieltä ei lähdetä kotiin nukkumaan. Tätä asiaa pitäisi ratkaista esimerkiksi niin, että viikon harjoituksista tulisi yksi vapaapäivä. Valmiuden vuoksi harjoituksia tulee olemaan nyt paljon enemmän, jolloin niiden aiheuttama kuormitus kasvaa.

Puheenjohtaja Ville Viidan mielestä rahoitusta pitäisi kohdistaa määrien sijasta laatutekijöihin.

– Jos kertausharjoituksia lisätään paljon, henkilöstö ei ehdi palautua. Työaikoihin tarvitaan muutoksia, jotta henkilöstö pystyy palautumaan paremmin. Henkilöstön lisääminen ei yksin auta, hän muistuttaa.