Yle: Osa metsästysseuroista pitää hirvijahdissa taukoa, koska metsästettävää ei ole – "Tällaista ei ole aiemmin tapahtunut"

Metsästys

Hirvenmetsästys on jouduttu keskeyttämään osassa Pohjanmaata, koska metsästettävää ei ole, kertoo Yle.

Jahti on pistetty tauolle esimerkiksi Maalahdessa, Pedersören Ähtävällä ja osassa Kruunupyytä. Ähtävällä kaatoluvista on käytetty vasta puolet.

Pietarsaaren seudun riistanhoitoyhdistyksestä kerrotaan Ylelle, että tilanne on poikkeuksellinen.

– Tällaista ei ole alueella aiemmin tapahtunut. Monena vuonna peräkkäin lähes kaikki luvat on saatu käytettyä. Kantaa on viime vuosina verotettu liian kovalla kädellä, varsinkin naarashirviä on kaadettu runsaasti. Se lienee yksi selitys, kertoo Pietarsaaren seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Mattias Kanckos.

Hirvitalousaluesuunnittelija Joni Saunaluoma Riistakeskuksesta selventää Ylelle, että metsästäjien kohtaamat tilanteet kertovat onnistuneesta kannan rajoittamisesta.

Saunaluoman mukaan pohjalaiskunnissa on metsästetty hirviä ahkerasti viime vuosikymmenet, jotta hirvien määrä saataisiin tavoitetasolle.

Alueellinen riistaneuvosto on määritellyt sidosryhmien kanssa sen hirvimäärän, jolla esimerkiksi hirvikolareita sattuu mahdollisimman vähän ja hirvien aiheuttamat metsätuhot pysyvät kohtuullisella tasolla.

– Tänä syksynä alkaa olla enemmän niitä alueita, joissa oikeasti on vähemmän hirviä, nähdään vähemmän hirviä ja niiden saaliiksi saaminen on vaikeampaa kuin ennen. Vastaavasti joillain alueilla vähennystä ei huomaa eli eläimet eivät jakaannu tasaisesti.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Österbottens Tidning.