Yle: Budjettipäällikkö harkitsisi matkakuluvähennystä ja lapsilisien korotusta

Budjettiriihi

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä harkitsisi tälle vuodelle korotetun verotuksen matkakuluvähennyksen jatkamista korotettuna ensi vuonnakin.

Ylen haastattelema Niemelä olisi valmis pohtimaan myös pientä korotusta lapsilisiin määräaikaisena.

– On järkevää katsoa näitä täsmätoimia, kuten esimerkiksi työmatkavähennyksen jatkoa. Ei niinkään laaja-alaisia toimenpiteitä, emme tiedä ihan tarkkaan tulevasta, miten talous kehittyy, huhtikuussa tehtävässään aloittanut Niemelä sanoo Ylellä.

Valtiovarainministeriö viimeistelee oman esityksensä valtion ensi vuoden tuloista ja menoista tällä viikolla valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) johdolla, ja koko hallituksen yhteinen budjettiriihi pidetään elo–syyskuun vaihteessa.

Matkakuluvähennystä korotettiin tälle vuodelle 7 000 eurosta 8 400 euroon vuodessa ja oman auton käytön kilometrikohtainen vähennys nostettiin 30 senttiin.

Niemelä asettaa tuloveroalen ehdoksi maltillisen palkkaratkaisun.

– Siinä tilanteessa, että saataisiin maltillinen palkkaratkaisu, ja jos näyttää siltä, että meidän talous uhkaa mennä taantumaan, niin siinä vaiheessa voi olla sitten järkevää arvioida tuloverojen kevennyksiä, hän sanoo Ylellä.