Korkein oikeus antaa Trumpin jatkaa siirtolaisten poistamista maasta ikivanhan lain nojalla
Yhdysvaltain korkein oikeus on antanut presidentti Donald Trumpin hallinnolle luvan poistaa ihmisiä maasta ikivanhan lain nojalla. Korkein oikeus päätti asiasta maanantaina äänin 5–4.
Tuomioistuin kumosi päätöksellään alemman oikeusasteen määräyksen, joka oli estänyt hallintoa tekemästä pakkokuljetuksia vuodelta 1798 peräisin olevan Alien Enemies Act -lainsäädännön nojalla.
Trump suitsutti korkeimman oikeuden päätöstä heti Truth Social -viestipalvelussaan.
– Korkein oikeus on puolustanut oikeusvaltioperiaatetta kansakunnassamme, Trump väitti lausunnossaan.
Trumpin mukaan tuomioistuin tarjosi päätöksellään Yhdysvaltain presidentille mahdollisuuden turvata rajoja, yhdysvaltalaisia perheitä ja maata.
– Hieno päivä oikeudenmukaisuudelle Amerikassa, Trump jatkoi.
Hallinto ei kuitenkaan pääse jatkamaan kiisteltyjä pakkokuljetuksiaan välittömästi. Korkeimman oikeuden mukaan lain nojalla karkotettaville siirtolaisille on tarjottava mahdollisuus valittaa päätöksestä ennen kuin heidät poistetaan maasta.
Tämän mahdollistamiseksi ihmisten on saatava myös ennakkoon ilmoitus, jos heidät aiotaan poistaa maasta kyseisen lain nojalla.
Uutismedia Politicon mukaan mahdolliset valitukset käsiteltäisiin jatkossa siinä osavaltiossa, jossa asianomaiset ovat vangittuina.
Tällä hetkellä väitettyjä venezuelalaisia jengirikollisia pidetään vangittuina Texasissa, joten he voisivat tehdä valituksen perusteettomasta vangitsemisesta Texasissa. Osavaltiossa on liittovaltion konservatiivisin vetoomustuomioistuin.
Korkeimman oikeuden mukaan kiinniotetut voivat myös haastaa Trumpin tulkinnan siitä, että Alien Enemies Act -lakia voidaan hyödyntää myös jengirikollisuuden kohdalla.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on luonnehtinut laittomien karkotusten osoittavan paitsi räikeää piittaamattomuutta Yhdysvaltain ihmisoikeusvelvoitteita kohtaan myös olevan vaarallinen askel kohti autoritaarisia käytäntöjä.
Alien Enemies Act -lainsäädäntöä on käytetty ennen tätä kevättä ainoastaan sodan aikana. Lakia on hyödynnetty vuoden 1812 sodan sekä ensimmäisen ja toisen maailmansodan yhteydessä. Politicon mukaan laki on tarkoitettu käytettäväksi sota-aikana ulkoisten hyökkäysten torjumiseksi.
Trump sen sijaan turvautui kyseiseen lakiin perustellakseen väitettyjen venezuelalaisten jengirikollisten viemistä väkipakolla Yhdysvalloista El Salvadoriin. Politicon mukaan korkeimman oikeuden päätös ei ota kantaa maasta jo poistettujen noin 130 venezuelalaisen kohtaloon.
Trumpin hallinto on levittänyt väitetyistä Tren de Aragua -jengin jäsenistä kuvia, joissa he ovat kahlittuina ja päät ajeltuna vankilassa Keski-Amerikassa. Hallinto on pyrkinyt näillä kuvilla todistamaan, että se suhtautuu vakavasti laittoman maahanmuuton torjumiseen.
Useiden maasta poistettujen venezuelalaisten asianajajat ovat sanoneet, että heidän asiakkaansa eivät ole Tren de Araguan jäseniä eivätkä nämä ole syyllistyneet rikoksiin. Sen sijaan asianajajat katsovat asiakkaidensa tulleen poistetuksi maasta suurelta osin tatuointiensa vuoksi.
Trump sai korkeimman oikeuden suunnalta maanantaina myös toisen itselleen mieluisan päätöksen.
Trumpin hallinto oli pyytänyt maanantaina korkeinta oikeutta kumoamaan alemman oikeusistuimen määräyksen, jonka mukaan maasta laittomasti poistettu mies piti hakea takaisin El Salvadorista.
Asiasta kertoivat muun muassa yhdysvaltalaismediat CNN ja Politico. Aiemmin vetoomustuomioistuin oli kieltäytynyt kumoamasta päätöstä miehen hakemisesta takaisin.
Alemman oikeusistuimen määräyksen mukaan elsalvadorilainen mies olisi pitänyt hakea takaisin maanantaina puoleenyöhön mennessä.
Korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts päätti kuitenkin maanantaina laittaa määräyksen väliaikaisesti jäihin, kunnes tuomioistuin voi antaa kattavamman päätöksen miehen tapauksessa.
Trumpin hallinto on myöntänyt, että elsalvadorilainen mies poistettiin maasta viime kuun lopulla hallinnollisen virheen vuoksi. Sen mukaan alemmalla oikeusistuimella ei kuitenkaan ollut toimivaltaa määrätä maan ulkopolitiikasta.
Hallinto väittää, että mies kuuluisi väkivaltaiseen MS-13-jengiin, jonka Yhdysvallat on luokitellut terroristijärjestöksi. Todisteita hallinto ei ole esittänyt, eikä miehellä ole rikosrekisteriä.
Vuonna 2019 maahanmuuttotuomari päätti, ettei miestä voida palauttaa kotimaahansa, koska tämä voisi joutua vainotuksi.