Yhdysvallat 220 vuotta sitten: Kuumaverinen varapresidentti ampui vihamiestään, myöhemmin epäiltiin maanpetoksesta
Tiettyä protokollaa noudattaneet kaksintaistelut olivat aikanaan Euroopan länsi- ja keskiosissa tavallinen tapa selvittää välejä, mutta tätä pyrittiin kitkemään jo 1700-luvulta alkaen.
Valtameren toisella puolella Yhdysvalloissa kaksintaisteluun päätyi varsin epätavallinen parivaljakko päivälleen 220 vuotta sitten. Molemmat vaikuttivat maan politiikan huipulla.
He olivat varapresidentti Aaron Burr sekä entinen valtiovarainministeri ja Yhdysvaltojen perustajaisiin kuulunut Alexander Hamilton.
BURRIN ja Hamiltonin päätyminen kaksintaistelupariksi oli pitkään jatkuneiden ristiriitojen tulos.
Joidenkin tietojen mukaan kaksikon riidat olisivat alkaneet vuonna 1791, kun Burr valittiin senaattiin Hamiltonin apen Philip Schuylerin sijaan. Puoluekannatkin miehillä olivat erilaiset, Burr oli demokraattis-republikaaninen ja Hamilton federalisti.
Yhtä kaikki Burr ja Hamilton eivät voineet sietää toisiaan.
Vuonna 1800 Burr pyrki Yhdysvaltojen presidentiksi, mutta presidentiksi nousi hänen puoluetoverinsa Thomas Jefferson. Burrista tuli hänen varapresidentinsä. Vaalien yhteydessä Hamiltonin ja Burrin riidat tulivat julkisiksi.
Burr pyrki vuonna 1804 New Yorkin kuvernööriksi. Hamilton tuki voimakkaasti hänen vastaehdokastaan. Hamilton julkaisi sanomalehdessä Burria voimakkaasti arvostelleen kirjoituksen. Hamilton syytti Burria muun muassa korruptiosta. Burr hävisi täpärästi kuvernöörin vaalin.
Riitely ajautui lopulta niin kovaksi, että Burr haastoi Hamiltonin kaksintaisteluun. Hamilton suostui ehdotukseen, vaikka kipuilikin asian kanssa. Hänen oma poikansa oli kuollut vuonna 1801 kaksintaistelussa.
Kaksintaistelu oli kielletty sekä New Yorkin että New Jerseyn osavaltioissa, mutta siitä huolimatta kaksikko lopulta matkusti Hudson-joen yli sovitulle, suositulle kaksintaistelupaikalle 11. heinäkuuta 1804.
Ei tiedetä, kumpi ampui ensin. Arvioiden mukaan Hamilton ampui ohi joko tarkoituksella tai vahingossa. Joka tapauksessa Burrin ampuma laukaus haavoitti vakavasti Hamiltonia.
Hänet kuljetettiin pian tapahtuneen jälkeen takaisin Manhattanille New Yorkiin. Hän kuoli vammoihinsa seuraavana päivänä 12. heinäkuuta 1804.
Tapaus järkytti suurta yleisöä. Burrin toiminta herätti voimakasta arvostelua ja häntä syytettiin murhaajaksi. Syytöksistä huolimatta Burria ei koskaan tuomittu.
Skandaalista huolimatta Burr jatkoi varapresidenttinä kautensa loppuun asti eli seuraavaan kevääseen. Siihen hänen uransa tyssäsikin, sillä hän oli joutunut tuohon mennessä riitoihin myös presidentti Jeffersonin ja puolueensa kanssa.
Vuonna 1807 Burria epäiltiin maanpetoksesta. Häntä syytettiin asevoimien kokoamisesta tarkoituksenaan vallata alueita Espanjan siirtomaalta Meksikosta ja ottaa haltuun alueita myös Louisianan alueelta.
Burr pidäettiin ja hän joutui oikeuteen. Hän kuitenkin välttyi tuomiolta.
Burr asui myöhemmin jonkin aikaa Englannissa, mutta kuitenkin palasi Yhdysvaltoihin. Hän kuoli vuonna 1836 ollessaan 80-vuotias.