Yhä useampi EU-maa käy vuoropuhelua Venäjän kanssa, presidentti Niinistö arvioi

Suomessa vieraillut Liettuan presidentti haluaa, että EU:n turvallisuusyhteistyö ei kilpaile Naton kanssa
Valtiovierailu

Presidentti Sauli Niinistö kertoo havainneensa edistystä siinä, että yhä useampi Euroopan unionin jäsenmaa käy avointa dialogia Venäjän kanssa.

Presidentin mukaan vuoropuhelu tarkoittaa sitä, että pyritään saamaan parempi kuva toisen ajatusmaailmasta.

– Se ei tarkoita, että hyväksyy tai on samaa mieltä Kremlin kanssa, Niinistö muistutti.

Vuoropuhelu ja Euroopan yleiset turvallisuuskysymykset nousivat esiin, kun Liettuan presidentti Gitanas Nauseda vieraili tiistaina Suomessa Niinistön luona.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Nauseda ei ottanut suoraa kantaa vuoropuhelun lisäämiseen Venäjän kanssa.

Hän korosti, että Ukrainan sodan ratkaisemiseksi tulisi pyrkiä ensisijaisesti Minskin sopimuksen toimeenpanoon eikä pakotteista tulisi luopua ennen kuin tavoitteet on täytetty.

– Meidän pitäisi pitää painetta Venäjän suuntaan, jotta se muuttaisi käytöstään, koska Venäjän aggressio on edelleen olemassa, se näkyy Ukrainassa, Nauseda sanoi.

Presidentti Niinistö on peräänkuuluttanut EU:lta tiiviimpää yhtenäisyyttä, jotta Euroopan ääni olisi vahvempi myös globaalilla tasolla.

– Eurooppaa ei kuulla siinä määrin, missä sitä tulisi kuulla. Jos me haluamme edistää arvojamme maailmanlaajuisesti, meidän on oltava vahvoja, Niinistö sanoi.

Nauseda pitää kuitenkin selvänä, että turvallisuuden osalta EU:n yhteistyön ei tule kilpailla Naton kanssa.

Hän korosti, että Liettua ottaa velvoitteensa sotilasliitto Natossa hyvin vakavasti ja arvostaa sitä, että Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on kehottanut Naton jäsenmaita noudattamaan puolustusmenoihin liittyviä velvoitteita.

Nausedan mukaan Liettua kuuluu niihin Nato-jäsenmaihin, jotka käyttävät vaaditut kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustukseen.

– Haluaisin nähdä enemmän Yhdysvaltoja kuin enemmän Eurooppaa Liettuassa. Ei enempää Eurooppaa ja vähemmän Yhdysvaltoja, Nauseda sanoi.

Liettuassa on parhaillaan käynnissä Naton sotaharjoitus, johon osallistuu 4 000 sotilasta.