Viranomaisratsia paljasti lukuisia puutteita Uudenmaan takseissa

Liikenne

Alle puolet poliisin eilen Uudellamaalla tarkastamista takseista osoittautui tarkastuksessa moitteettomiksi, kertoo Itä-Uudenmaan poliisi.

Poliisi, liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Verohallinto tarkastivat yhdessä 106 henkilöliikenteen ajoneuvoa.

Valvontaa tehtiin Itä-Uudellamaalla erityisesti Vantaalla lentoaseman läheisyydessä sekä Tikkurilan ja Keravan keskusta-alueilla. Länsi-Uudellamaalla valvonta painottui Espoon kaupungin alueelle.

Traficomin mukaan yhteisvalvonnasta tulee pysyvä käytäntö.

Puutteita löytyi 63:sta taksista. Yleisimpiä olivat muun muassa se, etteivät luvanhaltijan tiedot, kuljettajan nimi tai hintatiedot olleet matkustajalle selvästi näkyvillä.

Kolmessa autossa ei ollut taksamittaria. Kuljettajista kaksi oli etsintäkuulutettuja. Yhtä kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

– Tarkastettujen ajoneuvojen määrään suhteutettuna liikennerikosten sekä valvonnassa vastaan tulleiden etsintäkuulutettujen määrä oli yllättävän korkea, sanoo ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Poliisin näkökulmasta keskeiset liikenneturvallisuuteen vaikuttavat asiat, kuten ajo-oikeus ja ajoneuvon kunto olivat kuitenkin enimmäkseen kunnossa.

– Myös taksinkuljettajan ajolupa löytyi lähes kaikilta, ja kaikkien taksien taustalta löytyi asianmukainen taksiliikennelupa, Leppälä lisää.

Liikennepalvelulain voimantulon jälkeen Traficomiin on tullut jonkin verran ilmoituksia erityisesti siitä, että takseina käytetään ajoneuvoja, joita ei ole rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.

– Nyt toteutettu valvonta vahvisti, että tällaisia ajoneuvoja on liikenteessä ja asiaan pitää kiinnittää huomiota, sekä osoitti, että ilmiö ei ole kovin merkittävä, Hautalahti lisää.