Taksien yhteisvalvontaa aiotaan laajentaa eri puolille Suomea

Uudellamaalla valvonta paljasti ratista pari etsintäkuulutettua sekä yhden humalaisen
Liikenne

Taksien yhteisvalvontaa aiotaan laajentaa eri puolille maata, kertoo Verohallinnon harmaan talouden torjunnan valvontapäällikkö Tarja Valsi STT:lle.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin lauantaina, että alle puolet perjantaina Uudellamaalla tarkastetuista takseista osoittautui tarkastuksessa moitteettomiksi.

Poliisi, liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Verohallinto tarkastivat yhdessä 106 henkilöliikenteen ajoneuvoa.

– Yhteisvalvonnasta on nyt hyviä kokemuksia eli ilman muuta sitä laajennetaan, Valsi sanoo.

Perjantaina valvontaa tehtiin Itä-Uudellamaalla erityisesti Vantaalla lentoaseman läheisyydessä sekä Tikkurilassa ja Keravalla. Länsi-Uudellamaalla valvonta painottui Espoon kaupungin alueelle.

Perjantain valvonnassa puutteita löytyi 63 taksista. Yleisimpiä olivat muun muassa se, etteivät luvanhaltijan tiedot tai hintatiedot olleet matkustajalle selvästi näkyvillä.

Kolmessa autossa ei ollut taksamittaria. Kuljettajista kaksi oli etsintäkuulutettuja. Yhtä kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Ylikomisario Timo Leppälä Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta sanoo, että tarkastettujen ajoneuvojen määrään suhteutettuna liikennerikosten sekä valvonnassa vastaan tulleiden etsintäkuulutettujen määrä oli Uudellamaalla yllättävän korkea.

Valsin mukaan on mahdollista, että puutteet näkyvät pääkaupunkiseudulla muuta maata enemmän.

– Eri ilmiöt ovat täällä toki aina ensimmäisinä ja laajempina, Valsi sanoo.

Liikennepalvelulain voimaantulon jälkeen Traficomiin on tullut jonkin verran ilmoituksia erityisesti siitä, että takseina käytetään ajoneuvoja, joita ei ole rekisteröity luvanvaraiseen liikenteeseen, sanoo Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.

– Valvonta vahvisti, että tällaisia ajoneuvoja on liikenteessä ja asiaan pitää kiinnittää huomiota, Hautalahti sanoo. Hän lisää valvonnan kuitenkin osoittaneen, että ilmiö ei ole kovin merkittävä,

– Myös taksinkuljettajan ajolupa löytyi lähes kaikilta, ja kaikkien taksien taustalta löytyi asianmukainen taksiliikennelupa, Leppälä sanoo.