Vihreät esittää energiarahaa maaseudun pienituloisille – Keskustan Pylväs: "Ratkaisut pitää löytyä niin, ettei lisävelkaa tarvitse ottaa"

Energia

Vihreät esittää maaseudulla asuville pienituloisille suomalaisille uutta, ensi vaiheessa lisävelalla rahoitettavaa tukea, jolla kompensoitaisiin energian hinnannousun aiheuttamaa elinkustannusten kallistumista, kertoo Ilta-Sanomat.

Puolueen esittelemässä mallissa energiaraha olisi korkeimmillaan 44 euroa kuukaudessa, jonka saisi täysmääräisenä lähes 450 000 suomalaista.

Hallitus tukee jo suomalaisia erilaisilla verovähennyksillä, työmatkavähennyksillä ja energiaremontteja rahoittamalla, mutta vihreiden puheenjohtajan sijaisena toimivan Iiris Suomelan mukaan tämä ei riitä.

Vihreiden nyt esittelemässä mallissa maksettaisiin tietty summa puhtaana käteen, jos tuen saajan ehdot täyttyvät: ehtona olisivat alle 1700 euron bruttotulot kuukaudessa ja se, että saajan kotipaikka sijaitsee maaseudulla tai maaseudun paikalliskeskuksissa.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan, Juha Pylvään mukaan huoli energiaköyhyydestä on aiheellinen ja esitys siinä mielessä osuva, mutta määrällisesti energiaraha olisi Pylväästä aika vaatimaton, joten sillä ei olisi suurta vaikutusta.

– Keskustalaisina olemme avoimia kaikille hyville ehdotuksille, joilla pienituloisetkin selviävät tässä hintojen nousun viidakossa. Toimenpiteillä pitäisi kuitenkin olla vaikuttavuutta, Pylväs sanoo Suomenmaalle.

Vihreiden esityksen mukaan energiarahat otettaisiin kriisitoimena budjettikehyksen ulkopuolelta eli käytännössä lisävelkana. Pylvään mukaan se ei käy keskustalle.

– Valtiolla on jo niin paljon velkaa, että ratkaisut pitää löytyä niin, ettei lisävelkaa tarvitse ottaa. Vastuullinen taloudenpito koskee myös valtion taloutta, hän sanoo.

Myös Pylväs toteaa, että Venäjän hyökkäyksen myötä kustannukset tulevat väistämättä nousemaan – ja tästä on varoiteltu jo aiemmin.

– Me olemme tottuneet halpaan aikaan. Siihen, että meillä on ollut varoja käytettävissä muuhunkin mukavaan kuin välttämättömiin hankintoihin. Nyt niitä varoja menee entistä enemmän niihin perusasioihin, Pylväs muistuttaa.

– Kun menetetään etuja, kyllähän se aina kirpaisee. Jos olisi ollut helppoja toimenpiteitä, niitä olisi jo tehty. Valtion velkaantuminen ei kuitenkaan ole meidän ryhmälle vaihtoehto elinkustannusten tukemiseksi.