Vihapuheryöppy ihmetyttää Britannian puolalaisyhteisöä
Britanniassa lukuisat ihmiset ovat jakaneet sosiaalisessa mediassa kokemuksiaan siitä, kuinka kaduilla ja busseissa on esimerkiksi haistateltu vieraita kieliä puhuville EU-kansanäänestyksen jälkeen.
Puolalaisen sosiaali- ja kulttuurikeskuksen vastaanottotiski on täynnä kukkasia ja kortteja Länsi-Lontoon Hammersmithissa. Tiskin reunaan on teipattu rivi käsin piirrettyjä sydämiä, jotka on lähetetty läheisestä koulusta. Viikko sitten tiski oli vielä tyhjä.
Kulttuurivastaava Kryssie Bell kertoo, että kaikki alkoi varhain sunnuntaiaamuna, kun hattupäinen mies pysähtyi keskuksen eteen ja kirjoitti spraymaalilla törkeyksiä keskuksen sisäänkäynnin ja sen viereisen kotkasymbolin päälle.
– Näimme tapahtumat myöhemmin valvontakameroistamme. Kun työntekijämme saapuivat töihin ja näkivät graffitin, he raportoivat poliisille, joka tuli heti paikalle. Henkilökuntamme siivosi kirjoituksen pois niin hyvin kuin vain pystyi, koska teksti oli hyvin törkeä, Bell kertoo.
Bellin mukaan keskuksen kohtaama ilkivalta on viikon aikana herättänyt valtavan myötätunnon aallon. Keskukseen on virrannut sähköposteja, kukkia, kortteja, suklaata ja sushia.
– Tuki on ollut hyvin liikuttavaa. Tuntuu, että meistä on tullut näiden viime päivien symboli. Symboli siitä, että kaikki ei ole aivan kohdallaan.
Puolalaisiin kohdistunut viharyöppy on tullut puolalaisyhteisölle järkytyksenä, sillä vastaavaa ei ole aiemmin koettu, Bell sanoo.
– Kyllähän rasismia on ollut, mutta se ei ole kohdistunut meihin. Nyt vaikuttaa siltä, että aivan kuin joku olisi antanut näille huutelijoille luvan olla erityisen törkeitä. Olivatko he kuvitelleet, että äänestykseen jälkeen kaikki ulkomaalaiset vain lähtisivät pois täältä? Bell ihmettelee.
Puolalaisten on arvioitu olevan suurin ulkomaalaisryhmä Britanniassa. Monilla briteillä on puolalaiset juuret, sillä puolalaisia on muuttanut maahan paljon parin viime vuosisadan kuluessa, muun muassa maailmansotien aikaan.
Tällä viikolla Puolan Lontoon-suurlähetystö julkaisi kannanoton, jossa se ilmaisi huolensa nousevasta muukalaisvihasta. Lisäksi keskuksessa on vieraillut useita poliitikkoja, kuten syrjäytysyrityksen kohteena ollut oppositiojohtaja Jeremy Corbyn.
Keskuksen terveys- ja turvallisuusvastaavaa Leszek Bojanowski sanoo olevansa tyytyväinen, että poliitikot ja parlamentin jäsenet vaikuttavat ottaneen yhteisen kannan vihapuhetta vastaan.
Lontoon itäpuolella Barkingissa kysymykselle rasistisen huutelun yleistymisestä pyöritellään päätä. Kaupunginosassa noin puolet asukkaista on muita kuin Britannian kansalaisia.
Kansanäänestyksessä alue oli yksi Lontoon EU-vastaisimmista alueista, ja noin 62 prosenttia äänesti eron puolesta.
Korukojua pitävä Geraldine Nelson ei ole kohdannut viime päivinä rasismia tai vihapuhetta, mutta huomauttaa, että ilmiö on ikivanha.
– Olen saanut siitä osani jo aiemmin. Ihmiset tarvitsevat jonkun, jota syyttää. Jos hetki sitten se oli tummaihoiset, nyt se on puolalaiset, Nelson sanoo.