Vasemmistoliiton kansanedustaja Yrttiaho on valittanut hallinto-oikeuteen hallituksen HX-päätöksen salaamisesta

Hävittäjähankinnat

Vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen siitä, että ministerivaliokunnan asiakirjat koskien HX-hävittäjähankkeen lokakuista päätöstä on puolustusministeriön päätöksellä salattu.

Valtioneuvoston talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti lokakuun ensimmäisenä päivänä puoltaa tarkennetun tarjouspyynnön lähettämistä viidelle HX-tarjoajalle.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoi tuolloin STT:lle, että tarkennetussa tarjouspyynnössä hintakatoksi asetettiin 10 miljardia euroa.

Voimassa oleva puolustuspoliittinen selonteko lähtee siitä, että hintahaarukka on 7–10 miljardia euroa.

Yrttiaho kertoo tiedotteessa esittäneen asiakirjoista tuoreeltaan lokakuussa tietopyynnön, jonka käsittely alkoi valtiovarainministeriössä ja siirrettiin sitten puolustusministeriöön, joka lopulta salasi asiakirjat.

– Osa asiakirjoista luovutettiin ei-julkisina eli niiden julkinen käyttö ja luovuttaminen kiellettiin. Luovutetuista asiakirjoista voi päätellä, että kokonaan salassa pidettäviksi jäivät asiakirjojen sisältämät taloudelliset tiedot, Yrttiahon tiedotteessa kerrotaan. 

HX-hävittäjähanke on perustettu korvaamaan Hornet-hävittäjien suorituskyky uusilla monitoimihävittäjillä. Hävittäjähankkeessa on kyse ilmavoimien taistelukyvystä aina 2060-luvun alkuun asti.

Hallitusohjelmassa todetaan, että Hornet-kaluston suorituskyky korvataan täysimääräisesti ja hankintasopimus solmitaan vuonna 2021.