Vasaraa ei tunnisteta – ammattikoulujen opettajat kertovat Ylellä hätkähdyttävistä puutteista nuorten taidoissa

Koulutus

Ylen haastattelemat ammattikoulun opettajat kertovat suurista puutteista opiskelijoiden perustaidoissa. Yle haastatteli yli 30 opettajaa.

Nuorilla on haasteita esimerkiksi aikatauluissa pysymisessä, pettymysten sietämisessä, perinteisissä kädentaidoissa, arjen hallinnassa ja sosiaalisissa tilanteissa.

Opettajat kertovat, että kaikki nuoret eivät osaa kirjoittaa kokonaista lausetta, joten esimerkiksi monet lakisääteiset työturvallisuuskoulutukset joudutaan tenttimään suullisesti.

Opettaja Mari Ahopelto Lapin koulutuskeskus REDUsta kertoo, että moni ei edes ymmärrä tehtävänantoja.

– Konstit alkavat loppua.

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun opettaja Veikko Ahava toteaa, että edes tavallisia työkaluja ei tunnisteta. Tunnit työsalissa aloitetaan ruuvimeisselin ja vasaran nimeämisestä.

Matematiikassa ei puolestaan selvitä yksinkertaisista päässälaskuista, vaan puhelin kaivetaan heti esiin.

Opetushallituksen mukaan joka vuosi yli 10 000 alle 24-vuotiasta keskeyttää ammattikoulun. Syitä opintojen keskeyttämiseen ei tilastoida.

Oppivelvollisuus pitenee tänä vuonna 18 ikävuoteen, joten ensi syksynä laki pakottaa noin 1 500 peruskoulun päättänyttä nuorta toiselle asteelle.

Ylen mukaan moni opettaja odottaa tulevaa pelonsekaisin tuntein.

Veikko Ahavan mielestä rahat olisi kannattanut suunnata peruskoulun pienryhmien palauttamiseen.

– Peruskoulussa pitäisi olla rohkeutta jättää myös luokalle. Nyt meille tulee opiskelijoita, joiden taidot ovat jo alakoulussa jääneet puutteellisiksi.