Vanhanen Ylellä: Suomen Nato-jäsenyyden toteutuminen on varmaa Turkin vastusteluista huolimatta

Nato-jäsenyys muuttaisi merkittävästi Suomen asemaa ulkopoliittisena toimijana
Nato

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Suomen liittyminen puolustusliitto Natoon on varmaa, vaikka Turkki onkin asettunut asiassa poikkiteloin.

Vanhanen kommentoi asiaa Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

– Kyllä se on varmaa. Varmaan tulemme näkemään erilaisia kuvioita, ei niitä voi ennakoida. Aikaisemmatkin Nato-laajenemiset ovat kestäneet ainakin neljästä kuukaudesta ainakin reippaasti yli vuoteen. Aika näyttää, mitä tässä on edessä, Vanhanen sanoi Ylellä.

Jos Suomen hakemus ei menisi läpi, heijastuisi se Vanhasen mukaan erittäin kielteisesti Suomen turvallisuususkottavuuteen. Kynnys hakea jäsenyyttä uudelleen nousisi erittäin korkeaksi.

Jos Suomi Natoon liittyy, muuttaa se Vanhasen mukaan merkittävästi Suomen asemaa ulkopoliittisena toimijana. Naton turvallisuus- ja puolustusratkaisuista tulisi osa Suomen todellisuutta.

Euroopan ja pohjoisen Atlantin turvallisuuspolitiikkaa täytyisi tarkastella entistä enemmän kaikkien Nato-maiden näkökulmasta.

Merkittävää olisi Vanhasen mukaan sekin, että Suomea katsottaisiin jatkossa Naton rajamaana.

– Me olemme Naton ja Venäjän rajalla oleva maa, emme enää sotilaallisesti liittoutumaton, vaan osa toista blokkia. Jos kielteisiä vaikutuksia on, niin ne löytyvät tästä asetelman muutoksesta. Mutta senkin kanssa selvitään, Vanhanen pohti.

– Meidän on annettava tälle itsetuntoisen asioistaan huolehtivan itsenäisen maan tulkinta, hän lisäsi.

Vanhanen kuitenkin korosti, että Suomen Nato-jäsenyys lisää Suomen sotilaallista turvallisuutta.

– Mahdollisuus kohdistaa meihin yksittäisenä maana vihamielistä painostusta vähenee olennaisesti.