Matti Vanhanen: Kotitalousvähennys on harkinnassa osana työllisyystoimia – “vaikutus ei missään nimessä kovin merkittävä“

Kotitalousvähennys

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo, STT:lle, että kotitalousvähennys ja sen mahdolliset muutokset ovat harkinnassa yhtenä osana hallituksen työllisyystoimia kevään puoliväliriihessä.

Vanhasen mukaan on silti tutkimuksen perusteella selvää, ettei kotitalousvähennyksen vaikutus työllisyyteen ole missään nimessä kovin merkittävä.

–  En usko, että tällä merkittäviin työllisyysvaikutuksiin päästään ajatellen hallituksen keväällä olevaa haastetta 50  000 työpaikan toimenpiteiden löytämiseksi, Vanhanen sanoo.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ja Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) aiemmin tänään julkistetussa tutkimuksessa todetaan, että kotitalousvähennys on tehoton tapa lisätä työllisyyttä tai puuttua veronkiertoon.

Tuki myös kohdistuu erityisesti hyvätuloisille.

Vanhanen arvioi tutkimustuloksen olleen yllättävän kriittinen.

Samalla hän huomauttaa sen tutkineen kotitalousvähennysjärjestelmään tehtyjä yksittäisiä muutoksia, jolloin ei välttämättä ole saatu esiin sitä, millä tavalla järjestelmä on parinkymmenen vuoden aikana vähitellen ollut vaikuttamassa kotitalouksien käyttäytymiseen palvelujen ostossa.

–  Kun siihen 450 miljoonaa suunnilleen vuodessa menee, ja se on osaltaan vaikuttamassa aika suureen palvelujen määrään, niin luulen, että tällaista syvempää vaikutusta käyttäytymiseen tällä valitulla tutkimusmenetelmällä ei ole saatu irti, Vanhanen sanoo.

Valtiovarainministeri uskoo myös, että kotitalousvähennyksen tehostamisella ja muilla rakennusalan elvytystoimilla oli merkittävä osa siinä, ettei finanssikriisi johtanut samantyyppiseen rakennusalan työttömyyteen kuin 1990-laman jälkeen.

Vanhasen mukaan yksi hallituksen pohdintojen kohde kotitalousvähennyksen osalta tulee todennäköisesti olemaan se, millä tavalla sen käytön painopistettä siirrettäisiin remonteista piristämään muiden palvelujen kuten siivous- ja hoivapalvelujen ostoa.

–  Remontit ovat ehkä vähän ylikorostettuja, ja uskon että väestön ikääntyessä kotitalouksilla on tarvetta siivous- ja hoivapalvelujen lisäämiselle. Mitä ne keinot olisivat, joilla tämä puoli voisi korostua – uskon, että tämä tulee olemaan yksi pohdintojen kohde.