Valtion omistuksiin luvassa iso myllerrys – Postikin voi päätyä pörssiin
Pörssikello voi soida lähivuosina ahkerasti uusien pörssiyhtiöiden kunniaksi. Valtion omistajapolitiikan linjaukset ovat odotetusti myllertämässä perusteellisesti valtio-omistuksia.
Kiinnostavin linjaus on esitys uudesta kehitysyhtiöstä, jonne olisi siirtymässä hyvä siivu valtion yhtiöomistuksia.
Yhtiössä olevien omistusten myynneistä saatavaa pääomaa voitaisiin käyttää ”uuden synnyttämiseen”.
Uuteen yhtiöön on menossa muun muassa siivu valtion Neste-omistuksesta ja lähes puolet valtion kokonaan omistamasta Postista.
Posti voisi tulla lähivuosina osittain yksityistetyksi vaikkapa pörssilistauksen myötä. Yhtiöllä voi kuitenkin olla edessään isoja muutoksia, jos se haluaa kuoriutua houkuttelevaksi pörssilistautujaksi.
Valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston päällikön Eero Heliövaaran mukaan kehitysyhtiöön siirrettävä omistus on sellaista, josta valtio voi luopua sopivan tilaisuuden tullen.
Heliövaaran mukaan yli puolessa kehitysyhtiöön siirrettävissä yhtiöomistuksissa pitää saada aikaiseksi isoa liikettä vaalikauden aikana. Hän sanoo, että kehitysyhtiössä ensisijainen vaihtoehto omistuksista luopumiselle on pörssilistaus.
Muita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi yritysmyynnit ja yritysten fuusiot.
Ennen omistajaohjauslinjausten julkistamista julkisuudessa on spekuloitu Postin tulevaisuudesta, sen mahdollisesta pilkkomisesta tai yksityistämisestä.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kiistänyt tiedot pariinkin otteeseen.
– Tässä on hirvittävästi ollut huhuja liikkeellä ja väärää tietoa koko ajan. Tämä on syy siihen, että tulemme pikkuisen aikaisemmin ulos. Koska on äärimmäisen vaarallista, että pörssiyhtiöistä on suurimman omistajan toimesta väärää tietoa liikkeellä, Sipilä sanoi.
Hän totesi aiemmin tiedotustilaisuudessa, että Posti voi olla potentiaalinen pörssiin listautuja.
– Mitään päätöksiä listautumisesta ei ole tehty, mutta mainitsin sen yhtenä esimerkkinä siitä. Olen jonkin verran oikonut näitä julkisuudessa olleita tietoja, mutta viime päivinä lopetin lukemastakaan, kun kaikennäköistä oli liikkeellä.
Jo useita vuosia on spekuloitu mahdollisuudella tiputtaa valtion omistusta Finnairissa.
Hallituksen uusissa linjauksissa ei ole muutoksia Finnair-omistukseen. Valtio omistaa tällä hetkellä Finnairista vajaat 56 prosenttia, eikä valtuutusta omistusosuuden laskemiseen alle 50 prosentin ole.
Pääministeri Sipilä ei kommentoinut Finnair-asiaa.
– Yleisesti voin sanoa, että kaikki yhtiöt käytiin läpi ja todettiin, että nämä ovat ne muutokset, mitä tässä ja nyt tarvitaan. Omistajarajojahan voi muuttaa myöhemminkin tarvittaessa.
Sipilä esittelee linjaukset eduskunnalle tiistaina, ja vääntöä on varmasti luvassa.
Suurimman oppositiopuolueen SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mielestä näyttää siltä, että omistajapolitiikan linjaus on myyntiohjelma ja kehitysyhtiö myyntiorganisaatio.
Häntä huolestuttaa, voiko valtio-omistaja vaikuttaa enää työpaikkojen pitämiseen Suomessa.
Myös entinen omistajaohjausministeri Pekka Haavisto (vihr.) jäi kaipaamaan linjausta kotimaisten työpaikkojen säilyttämisestä.
Pääministeri korosti, että omistusrajan laskeminen ei ole vielä myyntipäätös.
– Voi olla että jonkun yhtiön kohdalla ei tule myyntiä, vaan kaksi yhtiötä menee yhteen.