Valtio voi antaa koronarokotteita hyvinvointialueille jo ensi viikolla – terveysyritykset pohtivat vielä omia rokotussuunnitelmiaan
Yrityksille suunnattuja koronarokotteita voitaisiin antaa hyvinvointialueille ensi viikosta lähtien, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Alueiden on ilmoitettava tammikuun 10. päivään mennessä, haluavatko ne ottaa rokotteita vastaan.
– Olemme valmiita tekemään päätökset ensi viikolla, kertoo johtava asiantuntija Mia Kontio THL:stä.
Valtioneuvosto päätti ennen joulua, että koronarokotteita aletaan tarjota yksityisille terveydenhuoltoyrityksille. Tavoitteena on tuoda tehosterokotteet myös niiden täysi-ikäisten saataville, jotka eivät kuulu THL:n määrittelemiin riskiryhmiin. Rokotteet luovutetaan hyvinvointialueille ja Hus-yhtymälle, jotka antavat ne eteenpäin yrityksille.
Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Taneli Puumalainen kertoo, että ministeriö määräsi ennen joulua THL:n panemaan toimeen rokotteiden luovutuksen.
– Tämän jälkeen on hyvinvointialueiden ja rokotuksista kiinnostuneiden yksityisten toimijoiden välinen asia sopia rokotusten käytännöt ja siirtäminen, Puumalainen sanoo STT:lle.
Rokotteita voidaan luovuttaa yhdelle yritykselle enintään 500 000 euron arvosta ja yhteensä enintään yhdeksän miljoonan euron arvosta. Muutoin alueet päättävät itse, kenelle ja kuinka paljon rokotteita luovutetaan, kunhan niitä riittää myös riskiryhmille.
Suurista yrityksestä niin Terveystalo, Mehiläinen kuin Pihlajalinnakin ovat suunnitelleet tehosterokotusten aloittamista. Toteutus on kuitenkin vielä pohdinnassa, eivätkä yhtiöt kerro, millaisia rokotemääriä ne aikovat mahdollisesti pyytää alueilta.
Ainakin Terveystalo ja Pihlajalinna keskustelevat THL:n kanssa ennen oman arvionsa tekoa.
Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono sanoo, että ennen tehosterokotusten aloittamista tarvitaan selkeämpi lääketieteellinen linjaus siitä, ketkä niitä voivat saada ja onko tarjolla oleva rokotetyyppi mielekäs.
– Työikäiset riskiryhmäläiset ja sote-henkilöstö nousevat ensimmäisenä keskusteluun, Bono sanoo STT:lle.
Toisin kuin STM:ssä on toivottu, rokotuksia ei siis välttämättä tarjottaisi kaikille niitä haluaville aikuisille. Bonon mukaan kohderyhmä voi kuitenkin lopulta olla laajempikin.