Uutuuskirja: Näin Putin manipuloi Trumpin egoa
Entinen Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMaster kirjoittaa tuoreessa muistelmateoksessaan, että Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti hyväkseen Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ”egoa ja epävarmuutta” saadakseen tästä yliotteen.
Trump kieltäytyi kuuntelemansa oman henkilöstönsä negatiivisia arvioita Putinista ja lopulta erotti kansallisen turvallisuuden neuvonantajanaan toimineen McMasterin tästä syystä, brittilehti Guardian kertoo.
Eläkkeellä olevan kenraalin McMasterin tuore muistelmateos At War With Ourselves: My Tour of Duty in the Trump White House julkaistaan 27. elokuuta HarperCollinsin kustantamana. Guardian on saanut haltuunsa kirjan ennakkokappaleen.
McMaster toimi Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantajana myrskyisät 457 päivää. Trump erotti hänet tviitillä huhtikuussa 2018.
− Oltuani yli vuoden tässä työssä en voi ymmärtää Putinin otetta Trumpiin, McMaster sanoi vaimolleen Katielle sen jälkeen kun Putinin agentit myrkyttivät entisen venäläisen tiedustelu-upseerin Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Isossa-Britanniassa maaliskuussa 2018.
Samalla kun muut länsimaiset johtajat alkoivat muotoilla voimakasta vastausta salamurhayritykseen, Trump istui Valkoisessa talossa ja luki New York Postin artikkelia, jonka otsikko oli: ”Putin ylistää Trumpia, haukkuu Yhdysvaltain politiikkaa”.
McMasterin kirjan mukaan Trump kirjoitti artikkelin viereen mustekynällä kiitollisen huomautuksen ja pyysi McMasteria ”toimittamaan leikkeen Putinille”.
− Olin varma, että Putin käyttäisi lehtileikettä nolatakseen Trumpin ja kääntämään keskustelun pois hyökkäyksestä, McMaster kirjoittaa.
Hän sanoo luovuttaneensa lehtileikkeen Valkoisen talon henkilöstösihteerin toimistolle.
− Myöhemmin, kun todisteet kasaantuivat siitä, että Kreml ja hyvin todennäköisesti Putin itse määräsivät hermomyrkytyshyökkäyksen Skripaleja vastaan, käskin heitä olemaan lähettämättä sitä.
McMasterin mukaan Putinin mielistely Trumpin suuntaan oli osa Venäjän johtajan harkittua pyrkimystä käyttää tätä hyväkseen ja ajaa kiilaa Trumpin ja tämän Venäjä-kriittisten neuvonantajien, kuten McMasterin, välille.
− Putin, armoton entinen KGB-operaattori, käytti imartelua pelatessaan Trumpin egolla ja epävarmuudella, McMaster kirjoittaa.
− Putin oli kuvaillut Trumpia ”erittäin erinomaiseksi henkilöksi, lahjakkaaksi ilman epäilyksiä”, ja Trump oli paljastanut haavoittuvuutensa tälle lähestymistavalle, kiinnostuksensa vahvoja miehiä kohtaan ja uskonsa siihen, että hän yksin voisi luoda hyvän suhteen Putinin kanssa.
McMasterin mukaan Trump oli edeltäjiensä George W. Bushin ja Barack Obaman tavoin liian luottavainen kykyynsä parantaa suhteita Putiniin.
Se tosiasia, että useimmat Washingtonin ulkopolitiikan asiantuntijat puolsivat tiukkaa lähestymistapaa Kremliin, näytti vain ajavan presidentin päinvastaiseen lähestymistapaan, McMaster toteaa.
McMaster kuvailee, kuinka Trumpilla oli pakkomielle erikoissyyttäjä Robert Muellerin raporttiin, joka koski Venäjän sekaantumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin. McMasterin mukaan tämä pakkomielle teki vaikeaksi käydä Trumpin kanssa keskusteluja Putinista ja Venäjästä.
Hänen mukaansa Trump ”yhdisti kaikki Venäjää koskevat aiheet” Muellerin raporttiin sekä demokraattien ja muiden vastustajien väitteisiin, että hänen kampanjansa ja Trump henkilökohtaisesti olivat pyrkineet vaikuttamaan vaalitulokseen yhteistoiminnassa Venäjän disinformaatiokampanjan kanssa.
Vaikka Mueller ei löytänyt todisteita rikollisesta salaliitosta, hän löysi useita tapauksia, joissa Trumpin kampanja yritti hämärtää yhteydenpitoaan Venäjän toimijoihin ja joissa Trump itse yritti puuttua asiaa koskevaan tutkimukseen tai estää sen toteutumisen.
McMasterin mukaan näkemyserot Muellerin raporttiin liittyen olivat yksi syy hänen ja Trumpin välien katkeamiseen.
− Putinin ja Venäjän osalta olin uinut presidentin kanssa vastavirtaan alusta asti, hän kirjoittaa.
Myös hänen seuraajansa, kansallisen turvallisuuden neuvonantaja John Bolton päätyi riitaan presidentin kanssa ja hänestä tuli yksi monista Trumpin entisistä virkamiehistä, jotka ovat ottaneet julkisesti kantaa tämän uudelleenvalintaa vastaan.
McMaster ei puolestaan ole julkisesti asettunut vastustamaan Trumpin pyrkimystä palata Valkoiseen taloon.