Uusi tutkimus arvioi elintapojen vaikutusta syöpien syntyyn – "Lihavuuskehitystä pitäisi pystyä muuttamaan"
Suomalaisilla tupakka on suurin yksittäinen syövän riskitekijä, mutta sen jälkeen tulevat ylipaino ja alkoholin käyttö.
Suomen Syöpärekisterin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Helsingin yliopiston tuore tutkimus arvioi elintapoihin liittyvien eri tekijöiden vaikutusta syöpien syntyyn.
– Yhdessä ylipaino ja alkoholin käyttö aiheuttivat joka kymmenennen syövän. Naisilla ylipainon ja alkoholin käytön vaikutus yhdessä jopa ylitti tupakoinnin merkityksen syöpään sairastumisessa, Suomen Syöpärekisterin tutkimuspäällikkö Karri Seppä kertoo tiedotteessa.
Tulevaisuudessa etenkin ylipainon ja lihavuuden ehkäiseminen tulee olemaan tärkeää syöpävaaran vähentämiseksi, tutkimuksesta selviää.
Miesten ja naisten ylipaino ja lihavuuskin ovat lisääntyneet, ja niiden osuuden syöpien aiheuttajana oletetaan myös edelleen kasvavan, kertoo Syöpärekisterin johtaja Janne Pitkäniemi.
– Tämä on olennainen kansanterveydellinen kysymys ja tulee vaikuttamaan syöpätaakkaan entistä enemmän. Lihavuuskehitystä pitäisi pystyä muuttamaan, jotta voisimme tehokkaammin ehkäistä syöpiä tulevaisuudessa, Pitkäniemi sanoo tiedotteessa.
Mittavassa tutkimuksessa yhdistettiin 1970-luvulta lähtien väestökyselyissä kerätyt noin 250 000 suomalaisen elintapatiedot kansallisen syöpärekisterin keräämiin tietoihin heillä todetuista syövistä.