USU-gallup: 70 prosentia suomalaisista pelkää ääri-islamia, äärioikeistoa tai molempia – dosentti: "Tulokset kertovat, että terrorismi on aito pelon aihe"

Ääriliikkeet

Uutissuomalaisen USU-gallupin mukaan 70 prosenttia suomalaisista pelkää ääri-islamia, äärioikeistoa tai molempia. 28 prosenttia kertoo pelkäävänsä molempia, 25 ääri-islamia ja 17 äärioikeistoa. Neljännes ei pelkää kumpaakaan.

Peräti kolmannes miehistä kertoi pelkäävänsä nimenomaan ääri-islamia. Naisissa oli enemmän heitä, jotka kertoivat pelkäävänsä sekä ääri-islamia että äärioikeistoa.

Puoluekannan perusteella selvästi eniten terrorismin pelkoa kokevat perussuomalaisten kannattajat. Heistä kolme neljästä kertoi pelkäävänsä ääri-islamia.

Seuraavaksi eniten pelkoa kokivat vasemmistoliiton kannattajat – heistä puolet tunsi pelkoa äärioikeistolaista terrorismia kohtaan.

Oikeiston ja vasemmiston erot tulevat esiin myös kokoomuksen ja SDP:n kannattajissa. Edelliset pelkäävät erityisesti ääri-islamia ja jälkimmäiset äärioikeistoa.

Keskustan kannattajat pelkäävät paljolti ääri-islamia ja vihreät äärioikeistoa.

Myös koulutustausta heijastuu vastauksiin: Mitä enemmän ihminen on kouluttautunut, sitä vähemmän hän pelkää ääri-islamia. Äärioikeiston osalta tilanne on päinvastainen: mitä korkeampi koulutus, sitä enemmän henkilö pelkää äärioikeistoa.

Maanpuolustuskorkeakoulun dosentti Antti Paronen pitää pelkääjien osuutta kansasta yllättävän suurena.

– Suomihan on terroristisen väkivallan todellinen periferiamaa: meillä ei ole päivittäistä toimintaa. Tulokset kertovat kuitenkin, että terrorismi on aito pelon aihe, hän sanoo Uutissuomalaiselle.

Suojelupoliisista ei kommentoida suomalaisten pelkoja eikä avata Uutissuomalaiselle sitä, kuinka suuri syy ihmisillä on pelätä ääri-islamia tai -oikeistoa. Supo on aiemmin kertonut, että uhka on asteikolla 1–4 tasolla 2.

– Suojelupoliisin työtä on arvioida terrorismin uhkaa ideologiasta riippumatta. Arvio perustuu Supon eri lähteistä hankkimaan tiedustelutietoon, viestintäasiantuntija Aishi Zidan kertoo Uutissuomalaiselle.

Kommentit (4)

 • Mustikka

  Kumpaakin terrorismi uhkaa voidaan pienentää välikoidulla maahanmuutolla. Valikoitu maahanmuutto tarkoittaa sitä, ettei oteta maahan ihmisiä ja jo maassa olevat poistetaan, joiden kulttuuritaustan tiedetään jo kokemuksen perusteella synnyttävän terrorismia. Se vähentää islamistista terrorismia ja vie pohjan myös äärioikeistolaiselta terrorismi motiivilta.

 • Mustikka

  Eniten minä pelkään äärivasemmiston terroria. Miksei sitä otettu esille.

 • Lukija55

  Kun lukee äärioikeistolaisten kommentteja, niin maasta pitää poistaa paljon muitakin kuin väärät ulkomaalaiset: vasemmistolaiset, luonnonsuojelijat, monet vähemmistöt… Mitään ymmärrystä ei tuolle aatteelle pidä antaa.

 • Lukija90

  Mustikka superfoodina osui oikeaan,kun muistutti Supon tarkkailussa olevien vaarallisten 390 maastapoistosta sekä äärivasemmistosta,joka alempana Euroopassa iso vaara ja ihmisten omaisuuksien tuhooja. Nyt ei juuri muistuteta tästä ääriliikkeestä tietoisesti,kun punaista ja vihreää hallituksessa istuu. Eihän muitakaan jo rikollisiksi todettuja maahan tuomalla tuoda,mutta jihadismilta suljetaan silmät omien ideologioiden tähden. Norjan oikeuslaitoksesta voi ottaa mallia esim.Pekka Haavisto ihmisoikeusääritoimissaan. On hyvin ymmärrettävää, kun kansa pelkää näitä ääriliikkeitä sieltä sun täältä ja varsinkin sieltä.

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen