USA:n ulkoministeri vakuutti Kiovassa tukea Ukrainalle

Ukraina

Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinken vakuutti torstaina Kiovassa maansa tukevan Ukrainaa ja vaati Venäjää lopettamaan vihamieliset toimensa. Blinken tapasi Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin, ja neuvottelujen jälkeen molemmat sanoivat, ettei Venäjän sotilaallinen uhka ole poistunut.

Venäjä ryhmitti viime kuussa Ukrainan vastaiselle rajalle ja miehitetylle Krimille jopa 100  000 sotilasta sotaharjoituksiin, joiden se sittemmin ilmoitti päättyneen.

–  Olemme tietoisia siitä, että Venäjä on vetänyt joitain joukkoja Ukrainan rajalta, mutta näemme myös huomattavan määrän jääneen sinne, Blinken sanoi lehdistötilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Zelenskyin mukaan Venäjä jatkaa yhä sotilaallista voimannäyttöään Mustallamerellä ja on vetänyt Krimiltä enintään 3  500 sotilasta. Myönteisenä asiana Zelenskyi mainitsi sen, että ihmishenkiä vaatinut sala-ampujien tulitus on viime aikoina vähentynyt.

Hän kiitti Blinkeniä Yhdysvaltain avusta, mutta sanoi Ukrainan kaipaavan sitä kipeästi enemmän. Yhdysvallat on korvamerkinnyt Ukrainalle annettavaan turvallisuusapuun tänä vuonna reilut 400 miljoonaa dollaria.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Ville Sinkkonen ei usko Yhdysvaltain olevan halukas juurikaan lisäämään nykyistä apuaan, joka sisältää myös ”puolustuksellisia” aseita.

Ylipäänsä Sinkkonen ei odota Yhdysvaltain Ukraina-linjaan suuria muutoksia, vaikka presidentti Joe Bidenin hallinto eroaakin niin selvästi edeltäjästään myös ulkopolitiikassa.

–  En näe, että Bidenilla olisi välttämättä tehtävissä merkittävästi muuta kuin mitä Yhdysvaltain aiemmat hallinnot ovat tehneet. Keinovalikoima näyttää samalta kuin aiemminkin, Sinkkonen arvioi.

Kyseeseen tulevat hänen mukaansa diplomaattinen kahdenvälinen yhteydenpito niin Venäjään, Ukrainaan kuin Eurooppaan sekä taustatuki Minskin sopimuksiin pohjautuvalle Normandian prosessille, jossa Yhdysvallat ei ole kuitenkaan itse suoraan mukana.

Ulkoministeri Blinken on toistaiseksi korkea-arvoisin Bidenin hallinnon edustaja, joka vierailee Ukrainassa.

Sinkkosen mukaan vierailun yhtenä tarkoituksena on luoda toimiva keskusteluyhteys presidentti Volodymyr Zelenskyiin, jonka Donald Trump tuli vetäneeksi keskelle Yhdysvaltain sisäpoliittista vaalitaistoa painostamalla tätä hankkimaan haitallista aineistoa Bidenia vastaan.

Samalla vierailu on Sinkkosen mukaan selvä viesti Venäjän suuntaan siitä, että Yhdysvallat on korkealla tasolla kiinnostunut Ukrainasta ja sen tukemisesta.

–  Sitten on korruption vastainen taistelu (Ukrainassa), joka on käsittääkseni tälle hallinnolle paljon tärkeämpää kuin mitä se oli Trumpin hallinnolle. Hyvän hallinnon kysymykset ovat nyt aivan eri tavalla esillä kuin aiemmin, Sinkkonen sanoi.