USA:n talous hoippuu taantuman partaalla, mutta asiantuntijat eivät usko kauhuskenaarioihin
Yhdysvaltain talouden ylle on kerääntynyt paljon tummia pilviä. Maan talous supistui ensimmäisellä vuosineljänneksellä, eikä presidentti Donald Trumpin tuontitullien vaikutus näkynyt vielä niissä luvuissa. Lisäksi inflaatio on tullien myötä taas kiihtymään päin.
Kuinka pahasti maailman suurin talous on nyt sitten ajamassa päin seinää? STT:n haastattelemat suomalaisasiantuntijat eivät usko, että tiedossa olisi syvä taantuma tai lama.
Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan on hyvin mahdollista, että kuluvalla neljänneksellä kasvu ponnistaa taas plussan puolelle. Hän ei kuitenkaan vetäisi neljännesvuosittaisista bkt-luvuista kovin isoja johtopäätöksiä.
– Enemmän katson, että ollaan menossa kohti hitaampaa kasvua kuin että puhuttaisiin mistään taantumasta tai pidempiaikaisesta nollakasvusta, von Gerich sanoo.
Taloushistorian professori Jari Eloranta Helsingin yliopistosta arvioi, että Trumpin hallinnon on pakko pyörtää tullipäätöksiään jossain vaiheessa.
– Taantumasta tuskin tulee hirvittävän syvä, koska tässä monet merkit puhuvat sen puolesta, että Yhdysvaltojen on pakko myös perääntyä, ja ovat tehneetkin jonkinlaisia perääntymisiä ja hakevat niitä niin kutsuttuja diilejä.
Eloranta huomauttaa, että republikaanit kampanjoivat viime vuonna nimenomaan inflaation taittamisella. Äänestäjien kärsivällisyys ei jatku loputtomiin.
– En usko, että siellä on varsinkaan ensi vuoden puolella enää kykyä tai uskallusta jatkaa tämäntyyppisillä poliittisilla siirroilla, jotka tuomitsevat republikaanit välivaaleissa hirvittävään tappioon.
Tullit iskevät Yhdysvaltain talouteen monin tavoin. Elorannan mukaan tullit ovat itsessäänkin vahingollisia, minkä lisäksi epävarmuus heijastuu yrityksiin ja kuluttajiin.
– Yrityksille epävarmuus on iso myrkky ja haitallinen asia. Se näkyy nyt siinä, että siellä on ollut selkeästi tällaista investointien supistumista. Yritykset valmistautuvat hintojen nousuun ja iskuun, mitä ne (tullit) ovat tuomassa.
Eloranta arvelee, että edessä on dominoefekti ja pysyvämpi talouden hidastuminen.
– On käytännössä menty kohtalaisen vakaasta talouskasvusta viime vuoden lopulla siihen, että päädytään nollakasvuun tai jopa taantumaan, Eloranta sanoo.
Vaikka Eloranta uskoo mahdollisen taantuman jäävän lyhyeksi, Yhdysvallat luultavasti jämähtää muille länsimaille tyypilliseen hyvin hitaaseen kasvuun.
Von Gerich seuraa mielenkiinnolla, kuinka pitkään kauppasota Kiinan kanssa jatkuu. Hän kuitenkin huomauttaa, että Yhdysvallat ei ole yhtä riippuvainen ulkomaankaupasta kuin vaikkapa Suomi.
– Totta kai heilahdukset ulkomaankaupassa vaikuttavat kasvunäkymään, mutta ulkomaankaupan selkeä hidastuminen ei yksistään kaada USA:n taloutta, ainakaan lyhyellä aikavälillä.
Hiipuvan talouskasvun ja kiihtyvän inflaation yhdistelmä on herättänyt keskustelua jopa stagflaation mahdollisuudesta. Stagflaatiossa yhdistyvät lama, korkea työttömyys ja korkea inflaatio.
– Sellaista aitoa, perinteistä stagflaatiota, jossa taloudella menisi poikkeuksellisen huonosti ja samalla inflaatio pysyisi koholla, sellaista en kyllä ennustaisi, von Gerich sanoo.
Eloranta muistuttaa, että Yhdysvalloissa on ollut pitkään täystyöllisyys, ja stagflaatio vaatisi todella suurta notkahdusta työllisyydessä.