USA:n entiset presidentit ylistävät edesmennyttä John McCainia – "Korkeimman luokan patriootti"

Yhdysvallat

Yhdysvaltain entiset presidentit ovat lausunnoissa ylistäneet varhain sunnuntaina Suomen aikaa kuollutta republikaanisenaattori John McCainia.

McCainin pitkää poliittista uraa ja menneisyyttä sotavankina Vietnamissa kertoo arvostavansa demokraattien entinen presidentti Barack Obama, jota vastaan McCain hävisi presidentinvaalit republikaanien ehdokkaana vuonna 2008.

– Vain harvaa meistä on testattu samalla tavalla kuin Johnia. Vain harvalta meistä on vaadittu sellaista rohkeutta kuin häneltä, mutta jokainen meistä voi tavoitella rohkeutta laittaa suurempi hyvä itsemme edelle, Barack ja Michelle Obama kommentoivat tiedotteessa.

Obaman edeltäjä, entinen republikaanipresidentti George W. Bush esitti niin ikään surunvalittelunsa.

– Jotkin elämät ovat niin voimallisia, että niiden päättymistä on vaikea kuvitella. Jotkin äänet ovat niin kirkkaita, että niiden hiljenemistä on vaikea ajatella. John McCain oli syvien vakaumusten mies ja korkeimman luokan patriootti, kommentoi George W. Bush lausunnossaan.

Saman teki myös hänen isänsä, presidenttinä vuosina 1989–1993 ollut George H. W. Bush, joka 94-vuotiaana on vanhin elossa olevista Yhdysvaltojen entisistä presidenteistä.

– John McCain oli harvinaisen rohkea julkinen palvelija. Harva on uhrannut enemmän kansalaistovereidensa hyvinvoinnin puolesta, hänen lausunnossaan sanotaan.

McCainin uralle tekivät kunniaa myös entinen demokraattipresidentti Bill Clinton ja entinen senaattori sekä presidenttiehdokas Hillary Clinton.

– Senaattori John McCain uskoi, että oli jokaisen kansalaisen velvollisuus tehdä jotain niillä vapauksilla, jotka perustuslakimme takaa. Sankarillisesta palveluksestaan laivastossa hänen 35 vuoteensa kongressissa McCain eli vakaumuksensa mukaisesti, kirjoitetaan yhteisessä lausunnossa Clinton-säätiön sivuilla.

McCainia kehui myös 93-vuotias entinen demokraattipresidentti Jimmy Carter.

– John McCain oli kunnian mies, todellinen patriootti sanan parhaassa mahdollisessa merkityksessä. Amerikkalaiset ovat ikuisesti kiitollisia hänen sankarillisesta sotilaspalveluksestaan ja pettämättömästä suoraselkäisyydestään Yhdysvaltain senaatin jäsenenä, Carterin lausunnossa sanotaan.

Osanottonsa on esittänyt myös Yhdysvaltojen nykyinen presidentti Donald Trump, jonka välit McCainiin olivat vaikeat.

McCain oli Trumpin hallinnon näkyvin republikaaniarvostelija.

– Syvin osanottoni ja kunnioitukseni senaattori John McCainin perheelle. Sydämemme ja rukouksemme ovat luonanne, Trump kirjoittaa Twitterissä.