Ulkoministeri Haavisto Nato-prosessista: "Olen Unkarin osalta vielä toiveikas"
Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten ratifioinnin kanssa viivyttelevän Unkarin parlamentissa ”on nyt selvästi aikatauluviiveitä”.
Maanantaina Unkarin pääministeri Viktor Orbánin johtama Fidesz, tyrmäsi sosialistipuolue MSZP:n ehdotuksen äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä tiistaina.
– Olen Unkarin osalta vielä toiveikas, Haavisto kuitenkin muotoili, kun eduskunta käsitteli ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa tiistaina.
Lisäksi Haavisto kertoi korostaneensa sekä Unkarin että Turkin suuntaan, että jokainen ratifiointia edeltävä päivä ja viikko viivästyttää Suomen ja Ruotsin ”turvallisuustilanteen ratkaisemista” sekä puolustusliiton vahvistumista kahdella pohjoismaisella kumppanilla.
Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) puolestaan kommentoi tietoja, joiden mukaan Suomi ja Yhdysvallat käynnistävät syksyn aikana neuvottelut puolustusyhteistyösopimuksesta.
Kaikkosen mukaan neuvottelut voivat kuitenkin kestää jopa yhdestä kahteen vuotta.
Puolustusministeri katsoo, että keskustelut ovat jälleen yksi merkki siitä, että Yhdysvallat on Suomen tärkeä ja läheinen liittolainen. Vielä keskeisemmäksi rooli kasvaa, jos Suomi hyväksytään Naton jäseneksi.

Turvallisuusselonteon eduskunnalle antanut Haavisto katsoo, että Nord Stream -maakaasuputken räjähdykset toivat Ukrainan sodan lähemmäksi suomalaisia.
Ulkoministerin mukaan alustavat tiedot viittaavat siihen, että sabotaasin takana oli valtiollinen toimija, joka halusi kylvää pelkoa.
Haavisto varoittaa, että Venäjä pyrkii kohdistamaan länsimaisiin yhä enemmän vaikuttamista tulevien kuukausien aikana. Hän kuitenkin toppuutteli pahimpia pelkoja sillä, että Suomen viranomaiset tarkkailevat hyökkäyssotaa käyvän maan toimia tarkalla silmällä.
Venäjältä kantautuneet vihjailut mahdollisesta ydinaseiskusta Ukrainaan Haavisto tuomitsi vastuuttomina.
Puolustusministeri Kaikkonen puolestaan sanoi, että ydinasekortin vilauttelu on ”synkkää”.
Suomen arvion mukaan ydinaseen käytön kynnys Ukrainassa on kuitenkin edelleen korkea.
– Pidän mahdollisena, että venäjä edelleen eri tavoin muistuttaa ydinaseiden olemassaolosta.
Kaikkosen mukaan Suomen yllä ei kuitenkaan ole ydinaseuhkaa, eikä sellaista ole edes näköpiirissä.