Ukrainan ulkoministeri: Venäjä uhkailee Ukrainaa avoimesti

Etyjin mukaan tulitaukorikkomukset Itä-Ukrainassa ovat lisääntyneet huomattavasti.
Ulkomaat

Ukrainan ulkoministerin Dmytro Kuleban mukaan Venäjä uhkailee Ukrainaa jo avoimesti perikadolla. Kuleba sanoi tiedotustilaisuudessa Baltian maiden ulkoministerien kanssa torstaina, että venäläiset kommentaattorit ja viranhaltijat ”uhkaavat Ukrainaa sodalla ja Ukrainan valtion tuholla”.

Kiristyneestä tilanteesta kertoi myös Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj, jonka tarkkailijoiden mukaan tulitaukoloukkausten määrä Itä-Ukrainassa on kasvanut huomattavasti.

Etyjin tarkkailijoiden mukaan loukkausten määrä on parin viime viikon aikana noussut suurimmaksi tänä vuonna samalla, kun Ukraina ja länsimaat ovat ilmaisseet huolensa Venäjän joukkojen keskittämisestä Ukrainan rajoille.

Tarkkailijoiden toimintaa ja liikkumista on rajoitettu selvästi aiempaa enemmän, Etyj ilmoitti. Lisäksi yhdeksää Etyjin kymmenestä valvontalennokista on häiritty.

Taistelut Ukrainan ja Venäjän tukemien separatistien välillä Donetskissa ja Luhanskissa ovat kiihtyneet alkuvuodesta. Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan tilanteen pahenemisesta. Kiovan mukaan ainakin 28 ukrainalaista sotilasta on kuollut tammikuun jälkeen.

Presidentti Sauli Niinistö keskusteli torstaina puhelimitse Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa, kertoi presidentin kanslia.

Presidentit keskustelivat mahdollisuuksista lieventää jännittynyttä tilannetta Krimin niemimaalla sekä Venäjän ja Ukrainan rajalla. Niinistö vahvisti Suomen vankkumattoman tuen Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle, kanslian tiedotteessa kerrottiin.

Aiemmin tällä viikolla Niinistö kävi pitkän puhelinkeskustelun myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Niinistö ja Putin puhuivat jännittyneestä tilanteesta Krimin niemimaalla ja Venäjän ja Ukrainan rajalla. Niinistö esitti Putinille vakavan huolensa tilanteen kärjistymisestä joukkojen siirtelyn myötä ja toi esiin tarpeen keskusteluille ja toimille jännitteiden vähentämiseksi.