Työllisyysasteelle 80 prosentin tavoite – virkamiesraportin mukaan "tarvitaan toimia, joita emme osaa vielä kuvitella"

Lisää sytykkeitä vaalikeskusteluun tuo ensi viikolla julkaistava valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro
Politiikka

Nykyisessä työkalupakissa olevat toimet eivät riitä 80 prosentin työllisyysasteen saavuttamiseksi, arvioidaan tuoreessa kansliapäällikköraportissa. Sen mukaan siihen tarvitaan toimia, joita ”emme osaa vielä kuvitella”.

Hyvinvointivaltion rahoitus edellyttää työllisyysasteen nostamista edelleen ja 80 prosenttia voidaan pitkällä aikavälillä asettaa raportin mukaan tavoitteeksi.

Mahdollisuudet Suomelle -asiakirjan julkistustilaisuudessa mahdollisia keinoja tavoitteen saavuttamiseksi kommentoitiin varsin yleisellä tasolla. Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen korosti osaamisen kehittämistä ja nyt työvoiman ulkopuolella olevien työikäisten tehokkaampaa työllistämistä.

Yhtenä isona ryhmänä Lehikoinen nosti esille maahanmuuttajataustaisen väestön, josta osalla on erittäin paljon heikompi työllisyysaste kuin kantaväestössä.

– Siinä on paljon koulutukseen liittyviä asioita, Lehikoinen sanoi.

Lehikoinen mainitsi vielä ”suhteellisen hankaliksi osoittautuneet ja varmasti osoittautuvat” asiat työlainsäädäntöön ja työelämän kehittämiseen liittyen.

– Ammatteja häviää, ammatteja tulee ja näin tulee tapahtumaan, mutta erityisesti kaikkien meidän tapa tehdä työtä tulee muuttumaan tavattoman paljon, Lehikoinen sanoi.

Raportissa virkamiehet katsovat, että hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden turvaaminen edellyttää merkittäviä uudistuksia 2020-luvulla. Valtiosihteeri Paula Lehtomäen mukaan ministeriöiden kansliapäälliköt ovat laatineet asiakirjan osallistuakseen yhteiskunnallisen keskusteluun.

– Ja ennen kaikkea tukeaksemme sekä käynnissä olevia vaalikeskusteluja että myös tulevan hallituksen työtä, kun se rakentaa omaa ohjelmaansa, Lehtomäki sanoi.

Raportin tavoite on osaltaan edesauttaa seuraavan hallituksen edellytyksiä erityisesti vaikeiden päätösten tekemiseen.

Tulevaisuuden näkymiä käydään raportissa läpi laajalla pensselillä. Raportissa muun muassa todetaan, että sitoutuminen ilmastonmuutoksen hillintään edellyttää globaalisti ja Suomessa merkittäviä politiikkatoimia, joista tulee päättää pikaisesti.

Aikaisempien vaalien yhteydessä erilaiset virkamiesarviot ovat vauhdittaneet vaalikeskusteluja, mutta myös tuoneet kritiikkiä virkamiesten roolista.

Lisää pureskeltavaa on luvassa jo ensi maanantaina, kun valtiovarainministeriö julkistaa virkamiespuheenvuoron tulevan vaalikauden talouspolitiikan lähtökohdista. Tiukkaa talouslinjaa voi olettaa olevan tarjolla, sillä joulukuussa valtiovarainministeriö synkisti odotetusti arviotaan kestävyysvajeesta.

Edellisten eduskuntavaalien alla valtiovarainministeriön virkamiesten karu arvio julkisen talouden näkymistä nousi näkyvästi esiin vaalikeskustelussa.