Tutkimusryhmä suosittelee osallistumistuloa – toisi radikaalin muutoksen joidenkin työttömien oikeuksiin ja velvollisuuksiin
Osallistavan sosiaaliturvan malleja selvittänyt Helsingin yliopiston tutkimusryhmä on saanut raporttinsa valmiiksi.
Tutkimusryhmä suosittelee mahdollista jatkovalmistelua varten Suomen malliksi osallistumistuloa.
Siihen sisältyisi työnhaun ohella sosiaalityöntekijän kanssa sovittavia työllisyyttä tai osallisuutta edistäviä toimia.
– Osallistumistulon malli tarkoittaisi melko radikaalia muutosta kohderyhmään kuuluvien työttömien oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Samalla se olisi paradigman muutos suomalaisessa aktivointipolitiikassa ja sosiaalityössä, sanoo tutkimusryhmää johtanut sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta.
Hiilamon mukaan aiheesta täytyy nyt käydä perusteellinen yhteiskunnallinen keskustelu ja ottaa kohderyhmään kuuluvat ihmiset mukaan päätöksentekoon
Tutkimusryhmän raportissa tarkastellaan, miten nykyistä sosiaaliturvajärjestelmää, erityisesti työttömyysturvaa, voitaisiin käyttää nykyistä laajemmin työttömien osaamisen kehittämiseen, työelämäosallisuuden vahvistamiseen, työmarkkinoilta syrjäytymisen ehkäisemiseen ja työllistymiskynnyksen alentamiseen.
Tutkimus on toteutettu osana valtioneuvoston vuoden 2016 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa. Tutkimuksen tehtävänä oli tuottaa tietoa hallitusohjelman toimeenpanoon.
Selvityksessä kartoitettiin vaihtoehtoisia osallistavan sosiaaliturvan malleja Saksan, Tanskan ja Hollannin esimerkkien pohjalta.
Lisäksi tutkimusryhmä kehitti erityisesti Hollannin kokemuksiin perustuen neljännen mallin eli osallistumistulon, jota se suosittelee mahdolliseen jatkovalmisteluun Suomessa.
Tulonsiirroista ja palveluista koostuvan osallistumistulon päätavoite on syrjäytymisen ehkäiseminen.
Se korvaisi tulonsiirtona pitkään työmarkkinatukea saavien työmarkkinatuen ja sisältäisi osallistumisen sosiaalityöntekijän tai sosiaaliohjaajan kanssa sovittaviin työllisyyttä tai osallisuutta edistäviin toimiin.
Osallistumistulo palveluna antaisi sen kohderyhmään kuuluville työttömille mahdollisuuden sopia sosiaalityöntekijän kanssa tietyissä rajoissa oman tapansa osallistua aktiivitoimiin.
Valinnanvapauden ohella malli sisältäisi myös velvoitteita.
Tutkimuksen mukaan palveluihin osallistumisen seurantajärjestelmä olisi kuitenkin kevyt ja perustuisi lähtökohtaisesti luottamukseen.
Välineenä voisi olla käyttäjäystävällinen internet-pohjainen tietojärjestelmä.
Tutkimusryhmä esittää, että osallistumistuloa voitaisiin kokeilla ensin esimerkiksi tietyillä alueilla tai sosiaalipalvelutoimistoissa.
Osallistavan sosiaaliturvan luominen sisältyy pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitusohjelman työn vastaanottamista estävien kannustinloukkujen purkamiseen ja rakenteellisen työttömyyden alentamiseen tähtäävän kärkihankkeen toimenpiteisiin.