Tutkimus: Suun bakteerit voivat kertoa dementian ja Alzheimerin riskistä – Näin voit vaikuttaa
Brittiläisen tutkimuksen mukaan tietyt suussa olevat bakteerit voivat vaikuttaa dementian ja Alzheimerin taudin riskiin.
Samaan aikaan kuitenkin tietyt suun bakteerit voivat olla aivojen ja työmuistin kannalta hyödyllisiä.
Olennaisessa roolissa ovat Neisseria-suvun bakteerit. Niiden runsaus suussa oli Brittiläisen Exeterin yliopiston tutkimuksen mukaan yhteydessä parempiin aivotoimintoihin useammallakin osa-alueella.
Tutkimukseen osallistui 55 henkilöä, joilla oli lievä kognitiivinen heikkeneminen sekä 60 henkilöä, joiden kognitiiviset kyvyt olivat normaalit. Tutkimuksesta kertoo Suomessa Tieteen Kuvalehti.
Neisseria-sukuun kuuluu 20 erilaista bakteeria, joita elää normaalisti suussa ja nenässä.
Neisseria-bakteeri auttaa muuttamaan nitraattia sisältävien elintarvikkeiden kuten vihannesten nitraattia typpioksidiksi. Se toimii elimistössä verisuonia laajentavana ja verenpainetta alentavana viestiaineena.
Typpioksidi voi mahdollisesti myös edistää aivojen terveyttä ja toimintakykyä. Tutkimuksissa on havaittu, että typpioksidin tuotanto on usein heikentynyt sellaisilla ihmisillä, joilla on geneettinen alttius Alzheimerin taudille.
Brittitutkimuksessa havaittiin, että niillä koehenkilöllä, joilla oli geneettinen alttius Alzheimerin taudille, esiintyi suussa vähemmän Neisseria-bakteereja. Sen sijaan heillä oli suussa paljon Prevotella-suvun bakteereja.
Tutkijoiden mukaan nitraattipitoinen ruokavalio vois edistää aivoille hyvää tekevien bakteerien kantaa. Esimerkiksi Välimeren ruokavalio ja DASH-ruokavalio ovat aivotoiminnan kannalta hyviä vaihtoehtoja.