Trumpin tie voittoon on kapea, mutta yhä olemassa – Biden johtaa lähes kaikissa vaa’ankieliosavaltioissa

Yhdysvallat

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa alle seitsemän viikkoa, ja demokraattien Joe Biden on edelleen selkeä ennakkosuosikki vaalien voittajaksi.

Siitä kertoo muun muassa se, että FiveThirtyEight-sivuston ennustemallin mukaan Bidenin voiton todennäköisyys on 76 prosenttia.

Asiantuntijat ovat melko yksimielisiä siitä, että jos vaalit pidettäisiin nyt, Biden voittaisi.

Entisellä varapresidentillä on valtakunnallisissa kyselyissä keskimäärin noin seitsemän prosenttiyksikön etumatka presidentti Donald Trumpiin, ja hän on edellä myös keskeisimmissä vaa’ankieliosavaltioissa.

Vaikka Yhdysvaltain vaalit ratkeavatkin valitsijamiesjärjestelmällä, ei Trump voisi käytännössä voittaa, jos hän häviäisi kokonaisäänimäärässä yli viidellä prosenttiyksiköllä.

Presidentin toiveet nojaavatkin siihen, että hän saa jäljellä olevien viikkojen aikana kurottua Bidenin johtoa umpeen.

Mitä todennäköisimmin kaksi tärkeintä osavaltiota vaaleissa ovat Florida ja Pennsylvania. Voisi jopa sanoa, että jos Trump häviää jommankumman niistä, on hänen hyvin vaikea saavuttaa vaalivoittoon vaadittavat vähintään 270 valitsijamiestä.

–  Florida on Trumpille hyvin tärkeä. Jos hän häviää Floridan, hänellä on erittäin vaikeaa, sanoo Uppsalan yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Dag Blanck.

Jos Biden onnistuisi voittamaan jommankumman näistä, olisi Trumpin voitettava useampia pienempiä vaa’ankieliosavaltioita, joissa Biden on tällä hetkellä niskan päällä.

Viime vaaleissa Trumpin voiton takeena oli se, että hän voitti paljolti valkoisen työväen tuen ansiosta ruostevyöhykkeen osavaltiot Pennsylvanian, Wisconsinin ja Michiganin, kaikki varsin pienellä marginaalilla.

Republikaanit eivät olleet voittaneet mitään niistä sitten 1980-luvun.

–  Nyt hänen pitäisi puolustaa voittoaan niissä. Biden on nyt niissä edellä, Michiganissa vieläpä varsin selvästi. Muissa ei niin selvästi, mutta edellä kuitenkin.

Floridassa Bidenin etumatka on sulanut selkeimmin viime viikkoina. Vielä kesä-heinäkuun vaihteessa Trump oli gallupkeskiarvossa seitsemän prosenttiyksikköä hänen perässään, mutta tällä viikolla ero on kaventunut enää kahteen prosenttiyksikköön.

Pelkkä Floridan voitto tuskin kuitenkaan riittää Trumpille, jos hän häviää muissa keskeisissä vaa’ankieliosavaltioissa.

Biden voi iloita siitä, että gallupeissa ei ole tapahtunut mitään dramaattisia heilahduksia. Hänen valtakunnallinen johtonsa on kaventunut hitusen kesä-heinäkuun huippulukemista, mutta on edelleen vankka.

Floridassa ja muutamissa muissa osavaltioissa tapahtuneiden Trump-myönteisten heilahdusten vastapainona Bidenin johto on tukevoitunut muutamissa osavaltioissa, kuten Arizonassa.

Näyttääkin siltä, että Trumpin nousu voittoon vaatisi jonkin yllättävän käänteen, joka painaisi Bidenia alas ja antaisi istuvalle presidentille nostetta. Sellaiset ovat toki mahdollisia, ”lokakuun yllätykset” ovat tunnettu käsite Yhdysvaltain vaaliretoriikassa.

Jos Trumpin kampanjalla on esimerkiksi hallussaan jotakin Bidenia vahingoittavaa tietoa, niin sitä saatetaan pihdata tarkoituksella lokakuulle ja laittaa se sitten julki vain paria viikkoa ennen vaaleja.

Trumpin voisi pelastaa myös se, jos koronavirusrokote saataisiin valmiiksi ennen vaalipäivää.