Trumpin hallinnon tuolileikissä Mike Waltz sai potkut, onko profiiliaan nostanut Steven Witkoff seuraaja?
Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Mike Waltz joutui jättämään paikkansa torstaina, ja presidentti Donald Trump nimitti hänet maan uudeksi YK-suurlähettilääksi.
Waltzin lähtölaskenta alkoi, kun kävi ilmi, että hän oli lisännyt vahingossa Atlantic-lehden päätoimittaja Jeffrey Goldbergin Signal-viestiryhmään, jossa keskusteltiin ja jaettiin tietoa Yhdysvaltojen ilmaiskuista Jemeniin.
– Waltzin asemalla oli spekuloitu jo muutaman viikon ajan amerikkalaisissa medioissa. Se, että hän oli ensimmäinen lähtijä Trumpin nykyisestä hallinnosta, ei ollut välttämättä hirveän yllättävää, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Ville Sinkkonen STT:lle.
Sinkkonen lisää, että kansallisen turvallisuuden neuvonantajan paikka oli myös Trumpin ensimmäisen kauden hallinnossa tuulinen paikka. Tehtävää hoiti neljä eri ihmistä.
Sinkkonen mainitsee vielä, että Waltz ei nauttinut järin suurta kannatusta presidentti Trumpin Maga-ideologian (Make America Great Again) kannattajien keskuudessa.
Waltzin paikan kansallisen turvallisuuden neuvonantajana ottaa tilapäisesti ulkoministeri Marco Rubio.
Senaatin demokraattijohtaja Chuck Schumer löi lisää löylyä kiukaalle ja kehotti viestipalvelu X:ssä jatkamaan samaan malliin puolustusministeri Pete Hegsethin kohdalla.
– Seuraavaksi Hegseth, Schumer evästi.
Myös Hegseth on välittänyt sotilastietoja Signal-ryhmissä.
Sinkkonen on kuitenkin varovaisempi sanoissaan.
– Tällä asialla on hyvin vaikea spekuloida. Median uutisoinnin perusteella Hegsethin asema on vähintäänkin hankala. Voi olla, että Signal-skandaalilla on pidempiaikaisia vaikutuksia. Hegseth ja Waltz ovat olleet ne kaksi henkilöä, jotka ovat olleet siinä keskiössä. Siinä mielessä ei olisi yllätys, jos Hegseth joutuisi lähtemään.
Sinkkonen kuitenkin sanoo, että Hegsethin ja Waltzin välillä on eroja, ja Hegseth on ”enemmän trumpilaisesta päästä lähipiiriä”.
– Waltzin asema on varmaan ollut sen takia hankalampi, kun häntä pidettiin tolkullisempana nimityksenä. Ehkä Rubio ja Waltz ovat olleet ulkopolitiikkaa ajatellen ne henkilöt, joita on pidetty aikuisempana akselina, jotka ovat lähempänä perinteistä republikaanista ulkopoliittista ajattelua. Hegsethistä ei samaa voi tosiaan sanoa.
Trumpin ensimmäisen kauden aikana kansallisen turvallisuuden neuvonantajan tehtävässä oli neljä eri ihmistä, jotka pysyivät tehtävässä vajaasta kuukaudesta reiluun vuoteen.
Onko se normaalia?
– No se on Trumpin universumissa normaalia. On selvää, että Trumpin hallinto tulee olemaan tuulisempi paikka kuin Joe Bidenin tai Barack Obaman hallinnot olivat. Tietysti näissä rooleissa on aina luontaista vaihtuvuutta. Ne ovat työpaikkoina aika rankkoja ja sitovia.
Sinkkonen huomauttaa, että Trumpin tultua valituksi oletusarvona oli, ettei hallinto ole sama ensimmäisestä päivästä neljän vuoden päähän saakka.
– Trumpin ensimmäinen kausi antoi jo osviittaa vaihtuvuudesta. Hän on hahmona sellainen, että ihmiset hänen ympärillään vaihtuvat. Eikä tarvitse katsoa vain hänen presidenttikauttaan, vaan voi katsoa hänen bisneksiään ja henkilökohtaisen elämän historiaa.
Sinkkonen sanoo, että mediaraporttien perusteella Waltzilla ei välttämättä ollut tietynlaisia avuja, joita Trumpin kanssa toimiminen vaatii.
– Tässä nyt näkyy sisäpiirin kamppailu, jota kaikissa hallinnoissa on. Trumpin ensimmäisessä hallinnossa se oli erittäin leimallinen piirre. Tämä toinen hallinto ei varmaan tule eroamaan siitä paljoakaan.
Waltzin seuraajaksi on yhdysvaltalaismediassa spekuloitu Steve Witkoffia, joka on johtanut Yhdysvaltain neuvotteluja niin Venäjän kuin Iranin kanssa.
– Witkoffilla on ollut leimallinen rooli Trumpin ulkopolitiikassa, ja hänen tähtensä on mediaraporttien perusteella nousussa. Kyllä hänellä varmasti on mahdollisuus, koska hän on selvästi nostanut profiiliaan Trumpin ensimmäisen sadan päivän aikana.
Sinkkosen mukaan eurooppalaisten oli helpompi toimia Waltzin ja Rubion kanssa kuin itse Trumpin tai joidenkin muiden Trumpin lähipiiriin kuuluvien kanssa.
– Sieltä lähtee nyt jonkin verran ulko- ja turvallisuuspoliittista tietotaitoa pois, kun myös Waltzin oikea käsi Alex Wong lähtee.
Sinkkonen arvioi, että Witkoffilla on ilmeisesti Trumpiin henkilökohtaisempi yhteys kuin Waltzilla.
– Onko se hyvä vai huono asia hallinnon agendan kannalta tai Yhdysvaltojen liittolaisten tai Yhdysvaltojen haastajien osalta, niin sen aika näyttää. Ehkä hän jakaa enemmän Trumpin ulkopoliittisia näkemyksiä.
Sinkkonen pohtii, että esimerkiksi Waltzin näkemykset Ukrainasta eivät ole ehkä olleet niin lähellä presidentin näkemyksiä kuin jotkut olisivat toivoneet.
– Voi olla, että Witkoff olisi valmiimpi edistämään Trumpin ulkopoliittisia pyrkimyksiä ponnekkaammin. Mutta tämä on täysin spekulatiivista, koska emme tiedä, onko hän Waltzin seuraaja eikä tiedetä, mistä kaikista syistä vaihtoon lopulta päädyttiin.