Trump voi ajaa Suomen Natossa hankalaan rakoon – valtioneuvos Matti Vanhanen patistaa eduskuntaa ratkomaan ripeästi ongelman huippukokousedustuksesta
Eduskunnan pitäisi ryhtyä ripeästi ratkaisemaan Naton huippukokousedustukseen liittyvää ongelmaa, katsoo valtioneuvos Matti Vanhanen.
Vanhanen huomauttaa, että Yhdysvaltojen presidentin vaihtuminen saattaa tuoda eteen tilanteen, jossa presidentti Donald Trump saapuu Naton huippukokoukseen vaatimaan jäsenmaita nostamaan puolustusmenonsa vaikkapa viiteen prosenttiin.
Vanhanen muistuttaa Suomenmaan haastattelussa, että Suomessa budjettivalta kuuluu eduskunnalle, ei Nato-huippukokouksiin osallistuvalle presidentille.
– Silloin meillä pitäisi olla järjestelmä sitä kokousta varten olemassa. Useimmilla muilla Euroopan mailla ei ole tätä pulmaa, koska niissä maissa useimmiten kokousedustaja on pääministeri, jolla on suuremmat valtuudet. Tai sitten presidentin asema on sellainen kuin esimerkiksi Ranskassa, jossa hän on asiallisesti myös hallituksen johtaja.
Vanhanen ennakoi, että tällainen tilanne tulee eteen ja neuvottelusta tulee kova.
– Seuraava huippukokous saattaa olla todellinen neuvottelukokous tässä mielessä. Tähän liittyen eduskunnankin pitäisi aika nopealla aikataululla miettiä Naton huippukokousten rooli.
Entinen pääministeri ja eduskunnan puhemies korostaa, että eduskunnan budjettivallan kunnioittaminen Naton puolustussuunnittelua tehtäessä on äärimmäisen tärkeää.
– Pääosin on minusta ihan paikallaan, että Naton huippukokouksissa presidentti edustaa ulko- ja turvallisuuspoliittisissa kysymyksissä. Mutta kun mennään eduskunnan vallassa oleva asioita käsittelemään, täytyisi hakea toisenlainen malli.
Natossa hyväksytty ”suositus” puolustusrahojen nostosta tarkoittaa Vanhasen mukaan Suomen kohdalla sitoumusta. Kokouksessa pitää olla taho, jolla on vastuusuhde Suomen eduskuntaan.
– Ja eduskunnan pitäisi nopeasti huippukokousjärjestely miettiä. Hallitus ja pääministeri vastaavat eduskunnalle, ja heidän pitää hankkia eduskunnasta se mandaatti, jolla neuvotteluja voidaan käydä.
Vanhasen mielestä luontevinta olisi, että kokouksessa Suomea edustaa pääministeri.
– Tai sitten neuvotteluporukassa täytyy olla mukana eduskunnan luottamusta nauttiva taho, joka on valmis laittamaan nimensä paperiin.
Vanhasen mukaan Suomessa ei ole järjestelmää, jossa eduskunta voisi ikään kuin vetää luottamuksensa presidentiltä. Eduskunta kuitenkin yksiselitteisesti vastaa Suomessa budjetista, hän muistuttaa.
Vanhanen uskoo, että ratkaisumalli on löydettävissä, mutta ei aivan noin vain.
– Se ei ole pelkästään se, että eduskuntaryhmien johto tapaa presidentin Mäntyniemessä. Se ei ole mekanismi, jolla tällainen voidaan hoitaa, hän korostaa.
Entisen eduskunnan puhemiehen mielestä perustuslakivaliokunnan pitäisi ryhdistäytyä ja eduskuntapuolueiden tehdä ”kotiläksyt” asiassa, jossa alkaa olla jo kiire.
Vanhanen mukaan ongelma realisoituu varsinkin, jos Nato-huippukokoukseen ei tehdä normaalia valmistelutyötä puolustus- ja ulkoministereiden tasolla, vaan Yhdysvaltain presidentti saapuu paikalle tekemään suoraan ”diiliä”.
– Silloin täytyy meidänkin puolelta olla valmius siihen, että se varsinainen faktinen sisältöneuvottelu käydään itse huippukokouksessa, eikä sitä edeltävissä ministeritason keskusteluissa.
Vanhanen painottaa, että puolustusmenojen pysyvä nosto prosenttiyksikölläkin on valtavan mittaluokan kysymys, johon on saatava sitoumus laajalla parlamentaarisella pohjalla.
– Ja se on asia jota ei kaiken lisäksi pitäisi rahoittaa velalla, vaan se pitäisi rahoittaa sillä hetkellä, kun sitä maksetaan. Se on kaikkien kansalaisten yhteinen meno, ja siinä pitää myös ajatella verotusta samalla, Vanhanen opastaa.