Trump puhuu jatkuvasti sarjamurhaaja-kannibaali Hannibal Lecteristä – tässäkö syy?
Sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa on pitkään spekuloitu, miksi entinen presidentti ja republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump puhuu kampanjatilaisuuksissaan toistuvasti fiktiivisestä, kannibalistisesta sarjamurhaaja Hannibal Lecteristä.
Kyse on kirjailija Thomas Harrisin luomasta henkilöhahmosta, joka esiintyi hänen vuonna 1988 ilmestyneessä romaanissaan The Silence of the Lambs. Vuonna 1991 ilmestyneessä samannimisessä elokuvassa (suom. Uhrilampaat) hahmoa esitti Oscar-palkittu näyttelijä Anthony Hopkins.
The Washington Postin mukaan Trump on puhunut Hannibal Lecteristä kampanjatilaisuuksissaan viime vuoden lokakuusta lähtien.
Lehden laskelman mukaan hän on viitannut hahmoon tai Uhrilampaat-elokuvaan ainakin 20 puheessaan sen jälkeen. Hän on myös vihjannut, että Hannibal Lecter olisi todellinen henkilö.
Hannibal Lecter esiintyi myös puheessa, jonka Trump piti republikaanien puoluekokouksessa heinäkuun lopussa. Hän jatkoi aiheesta puoluekokouksen jälkeisellä viikolla Pohjois-Carolinassa pitämässään kampanjapuheessa.
− Tiedättekö, he tulevat hulluiksi, kun sanon ”edesmennyt, suuri Hannibal Lecter”, okei, he sanovat: ”Miksi hän mainitsi Hannibal Lecterin? Hänellä täytyy olla kognitiivisia ongelmia”, Trump sanoi.
− Ei, ei, nämä ovat tositarinoita. Hannibal Lecter Silence of the Lambsista, hän on ihana mies. Hän haluaa sinut päivälliselle. Hän haluaisi sinut päivälliselle.
Useissa eri medioissa ja sosiaalisessa mediassa on spekuloitu, että Trump sekoittaisi keskenään kaksi englanninkielistä termiä: insane asylum (mielisairaala) ja political asylum (poliittinen turvapaikka), sillä hän mainitsee kuvitteellisen sarjamurhaajan tyypillisesti puhuessaan maahanmuuttajista.
Washington Postin mukaan Trumpin viittaukset Lecteriin ovat yhtä aikaa ”johdonmukaisia ja järjettömiä”. Hän on toistuvasti väittänyt ilman todisteita, että Yhdysvaltoihin tulee miljoonia siirtolaisia mielisairaaloista ja vankiloista.
– He tulevat kaikkialta. He tulevat kaikkialta maailmasta, vankiloista ja psyykkisistä hoitolaitoksista ja mielisairaaloista, Trump sanoi kolme viikkoa sitten Pohjois-Carolinassa juuri ennen puheensa Hannibal Lecter -osuutta.
Trumpin kampanja perustelee sarjamurhaajapuheita brittilehti The Independentille seuraavasti:
− Presidentti Trump on inspiroiva ja lahjakas tarinankertoja, ja pop-kulttuuriin viittaaminen on yksi monista tavoista, joiden avulla hän voi onnistuneesti olla yhteydessä yleisöön ja äänestäjiin.
Myös Washington Postin haastattelema Trumpin elämäkerran kirjoittanut Tim O’Brien näkee Trumpin pakkomielteisen kiinnostuksen Hannibal Lecteriin osoituksena hänen kiintymyksestään 1980-luvun populaarikulttuuriin.