Translain uudistamista vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Keskustanuoret iloitsivat: "Tämä on myös keskustan puoluekokouksen hyväksymä linja"

Juridisen sukupuolen vahvistamisen tulisi aloitteen mukaan olla ilmoitusasia 15 vuotta täyttäneille.
Politiikka

Kansalaisaloite translain uudistamiseksi on kerännyt 50  000 allekirjoitusta ja etenee eduskunnan käsittelyyn. Tiistaina alulle pantu Oikeus olla -aloite sai nimet kokoon keskiviikkoiltaan mennessä.

Aloitteessa esitetään muun muassa, että translaista tulee poistaa vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ja lääketieteellisestä diagnoosista edellytyksenä sukupuolen juridiselle korjaamiselle.

Juridisen sukupuolen korjaamisen tulisi olla ilmoitusasia kaikille 15 vuotta täyttäneille. Nuorempien kohdalla vahvistamisen esitetään vaativan huoltajan suostumuksen.

Väestörekisteristä tulisi aloitteen mukaan poistaa niin sanottu ”transrekisteri” eli luettelo sukupuoltaan juridisesti korjanneista henkilöistä.

Aloite ei ota kantaa sukupuolenkorjaukseen mahdollisesti kuuluviin lääketieteellisiin hoitoihin.

Keskustanuoret iloitsivat Twitterissä translain uudistamista vaativan kansalaisaloitteen etenemisestä.

– Keskustanuorille translain uudistaminen ihmisoikeuksia kunnioittamalla on erittäin tärkeää. Jokaisella on #OikeusOlla oma itsensä, keskustan nuorisojärjestön Twitter-tilillä kirjoitettiin.

Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen puolestaan muistutti, että translain uudistaminen on myös keskustan puoluekokouksen hyväksymä linja.

– Nyt odotetaan niitä tekoja – nuorkeskusta jaksaa tästä kyllä muistuttaa, Markkanen tviittasi.

Iloinen translain uudistamiseen tähtävään kansalaisaloitteen etenemisestä oli myös Helsingin Keskustan puheenjohtaja Harriet Lonka.

Hänen mielestään kansalaisaloitteen saama kannatus on erinomainen asia.

Suomen nykyinen translaki vuodelta 2003 on saanut sekä kotimaista että kansainvälistä kritiikkiä.

Sen katsotaan loukkaavan muun muassa YK:n lasten oikeuksien sopimusta, jota Suomi on sitoutunut noudattamaan kokonaisuudessaan.

Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu kehotti vuonna 2012 Suomea poistamaan laista vaatimukset lisääntymiskyvyttömyydestä ja naimattomuudesta edellytyksenä sukupuolen vahvistamiselle.