Trafi kaavailee muutoksia autokatsastukseen ¿ yhä useampi reputtaisi

Autokatsastus

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi kaavailee määräaikaiskatsastuksiin muutoksia, jotka johtaisivat Autoliiton mukaan yhä useamman auton hylkäämiseen korjauskehotuksen sijaan.

Autoliitto pelkää, että Trafi haluaa hyvittää katsastusalalle sen, että autojen katsastusväli mahdollisesti harvenee katsastuslainsäädännön uudistamisen myötä.

Trafin tällä hetkellä lausuntokierroksella oleva määräysluonnos liittyy liikenne- ja viestintäministeriössä käynnissä olevaan katsastuslainsäädännön uudistamishankkeeseen.

Trafin mukaan uusien määräysten valmistelussa on otettu erityisesti huomioon katsastusalan toimijoiden näkemykset muutostarpeista.

Autoliiton mielestä moni kaavailtu tiukennus taas aiheuttaisi kuluttajille turhia kustannuksia ilman olennaista parannusta liikenneturvallisuuteen.

Trafin esityksen toteutuessa muun muassa toimimaton rekisterikilven valo johtaisi hylkäämiseen korjausehdotuksen sijaan.

– Polttimo voi palaa katsastushallin ovella sisään ajettaessa. Tai sitten se voi palaa heti katsastuksen jälkeen. Jokainen normaali vastuullinen ihminen vaihdattaa polttimon, kun se ei enää toimi, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen sanoo.

Hänen mukaansa toimimattomilla ajovaloilla ei tälläkään hetkellä ole käytännössä merkityksellistä roolia vakavissa liikenneonnettomuuksissa rekisterikilven valoista puhumattakaan.

Tolvasen mukaan katsastuksen päätarkoitus on varmistaa, että liikenteessä olevat ajoneuvot eivät vaaranna liikenneturvallisuutta, ja että niiden päästöt ovat sallituissa rajoissa.

Nyt esitetyt muutokset eivät Autoliiton mukaan vaikuta turvallisuuteen eivätkä ympäristövaikutuksiin.

– Kyse on sääntelyn lisäämisestä, ei normien purkutalkoista, Tolvanen linjaa.