Tiukkasanainen analyysi Nordeasta: Hallitus ei keskity siihen, mikä on tärkeää taloudelle – ulkomaiset sijoittajat jo ihmettelevät, mitä Suomen politiikassa tapahtuu

Perussuomalaisten kuntavaalivoitto voisi lisätä paineita, Jan von Gerich ja Juho Kostiainen toteavat
Politiikka

Hallitus käytti puoliväliriihessään paljon aikaa sen miettimiseen, millä tavalla pientä turvetuottajien joukkoa tuetaan. Se viittaa siihen, ettei hallitus keskity asioihin, jotka ovat oikeasti tärkeitä taloudelle, pääanalyytikko Jan von Gerich ja ekonomisti Juho Kostiainen päättelevät Nordean analyysissä.

– Pitkät ja vaikeat neuvottelut sekä melko heikot tulokset herättävät suuria kysymyksiä siitä, mitä hallitus voi saavuttaa toimikautensa toisella puoliskolla.

Kuntavaalit pidetään 13. kesäkuuta, ja Nordean kaksikko katsoo, että keskustan heikko kannatus voi edelleen uhata hallituksen vakautta. Vakauden uhkana on heidän mukaansa myös se, että euroskeptinen perussuomalaiset johtaa gallupeja.

– Vaikka heidän voittonsa ei johtaisi välittömiin muutoksiin Suomen kannassa euroon, se voisi aiheuttaa ikäviä otsikoita kansainvälisessä mediassa ja lisätä hallituksen paineita.

Markkinoilla pelätään vahvasti eurokriittisiä voimia.

Von Gerichin ja Kostiaisen mukaan työllisyystoimet jäivät kehysriihessä puolitiehen.

– Paikallinen sopiminen ei edennyt hallituksessa. Työsopimuksia tehdään keskitetysti myös tulevaisuudessa, mikä on huono uutinen Suomen työmarkkinoiden joustavuudesta, he toteavat.

EU:n elpymispaketin hyväksymisprosessikin muuttui äskettäin hankalammaksi. Perustuslakivaliokunta katsoi, että hyväksyntä vaatii 2/3 enemmistön eduskunnassa.

Elpymispaketin läpimeno näyttää edelleen todennäköiseltä, koska kokoomus päätti äänestää tyhjää. Nordeasta kuitenkin todetaan, että yksittäiset kansanedustajat ovat aikoneet äänestää pakettia vastaan, mikä herättää kysymyksiä siitä, kuinka moni päättää tehdä saman.

– On myös kysymyksiä siitä, pysyvätkö hallituspuolueiden jäsenet yhtenäisinä. Epävarmuuksia on siis edelleen olemassa.

Von Gerich ja Kostiainen katsovat, että lisääntynyt poliittinen epävarmuus aiheuttaa joitain riskejä Suomen valtionlainoille, vaikka lainojen koroissa paine ei näy vielä mitenkään.

– Monet sijoittajat ovat alkaneet miettiä, mitä ihmettä Suomen politiikassa tapahtuu, he kirjoittavat.

Von Gerich sanoi lisäksi maanantaina Iltalehdelle, että ulkomaiset sijoittajat ovat kysyneet viime viikolla kehysriihestä, perustuslakivaliokunnan linjauksesta ja hallituksen tilanteesta.

– Markkinoilla pelätään vahvasti eurokriittisiä voimia siltä näkökantilta, että jos olisi jonkinlainen mahdollisuus, että hallitukseen päästessään ne voisivat jopa vaikeuttaa euroalueen tulevaisuutta tai ääritapauksessa ajaa maan ulos eurosta.