Tiesitkö? – Näin helposti saat siemenistä ituja vain viidessä päivässä
Idättämiseen ei tarvita auringonvaloa tai omaa puutarhaa, Maa- ja kotitalousnaiset (MKN) vinkkaa.
Tuoretta ruokaa voi siis kasvatella ihan kotioloissa keskellä talvea – vaikka astiakaapissa.
– Pienimpäänkin siemeneen on pakattu luonnon omat koodit, joilla se pystyy kasvamaan lajinsa uudeksi edustajaksi. Jokainen siemen sisältää sen verran ravinteita, että se voi luoda itselleen idun ja pari sirkkalehteä ilman, että se saa ravinteita ulkopuolelta. Itujen kasvattamisessa käytetään hyväksi siemeneen pakattu kasvunvoima, MKN:n tiedotteessa kerrotaan.
Kaupoissa myytävien idätysastioiden ostaminen ei ole välttämätöntä, sillä kasvatukseen käy ihan tavallinen reilunkokoinen lasipurkki.
Kantta ei tarvita, vaan sen tilalle pingotetaan esimerkiksi palanen harsokangasta.
– Idätys aloitetaan siementen huuhtelulla ja sitä jatketaan koko kasvatuksen ajan muutaman kerran päivässä. Viiden vuorokauden sisällä kaikki siemenet ovat itäneet. Vihreä väri tulee ituihin, kun niitä pitää vuorokauden valoisassa paikassa.
Ituja voi käyttää monenlaisiin ruokiin, kuten salaatteihin, vokkeihin, keittoihin, smoothieihin ja ihan sellaisenaan lisukkeena tai leivän päällä
– Kokeile niitä myös leivonnassa. Idätetyt viljanjyvät tuovat mukavan kuitu- ja vitamiinilisän esimerkiksi leipä- ja sämpylätaikinoihin, MKN Keskuksen kehityspäällikkö Marita Suontausta suosittelee.
Suontausta muistuttaa, että idut sisältävät proteiineja, kuitua, kivennäisaineita sekä vitamiineja.
Vaikka itujen kasvattaminen on helppoa, kehityspäällikkö korostaa hyvän hygienian tärkeyttä.
– Pese astiat hyvin ennen idätystä. Käytä puhtaita siemeniä ja käsittele idätysvälineitä puhtain käsin.
Idut kannattaa käyttää muutaman päivän sisällä. Niitä tulee säilyttää jääkaapissa ja huuhdella päivittäin.
– Kun idut alkavat tuntua limaisilta, ne on syytä heittää biojäteasiaan, Suontausta sanoo.