Tiesitkö, että kuningatar Elisabet on kuudentoista maan valtionpäämies ? – Katso, kuinka monen brittipääministerin aikana hän on ollut vallassa

Kuninkaalliset

Britanniaan on laskeutunut suruaika lähes 100-vuotiaana menehtyneen prinssi Philipin kuoleman vuoksi.

Philip (s.1921) oli Iso-Britannian hallitsijan kuningatar Elisabetin puoliso vuodesta 1947 lähtien. Prinssi Philipin elämäntyötä yhden maailman tunnetuimman henkilön tärkeimpänä tukipilarina on kiitelty laajasti.

Kuningatar Elisabet II (s. 1926) on hallinnut Yhdistyneitä kuningaskuntia vuodesta 1953 lähtien. Hän peri kruunun isältään kuningas Yrjö VI:ltä.

Elisabetin valtakausi on ollut pitkä. Lähes 70 vuoden mittaisen vallassaolonsa aikana Britannialla on ollut yhteensä neljätoista pääministeriä. Heidän kaikkien kanssa Elisabet on tehnyt yhteistyötä.

Kun Elisabet nousi valtaan, Britannian politiikkaa johti toistamiseen sota-aikojen pääministeri Winston Churchill. Vuonna 1955 hänen seuraajakseen nousi Anthony Eden. Vuodesta 1957 vuoteen 1963 Britannian pääministerinä toimi puolestaan Harold Macmillan.

1960- ja 1970-luvuilla brittipääministerinä toimivat Alec Douglas-Home, Harold Wilson, Edward Heath ja James Callaghan.

Vuonna 1979 pääministeriksi nousi maailmallakin sittemmin hyvin tunnetuksi tullut Margaret Thatcher. Hänen kautensa kesti aina vuoteen 1990 saakka.

1990- ja 2000-luvuilla Britannian peräsimessä nähtiin vuorollaan John Major, Tony Blair ja Gordon Brown.

Vuonna 2010 pääministerinä aloittanut David Cameron tuli tunnetuksi lupauksestaan järjestää brexit-äänestys. Hän erosi tehtävästään vuonna 2016, kun eroa kannattavat äänet olivat voittaneet.

Cameronin jälkeen valtaan nousi Theresa May. Hänen tilalleen tuli vuonna 2019 Britannian nykyinen pääministeri Boris Johnson.

Aina ei kuitenkaan muisteta sitä, ettei kuningatar Elisabet ole ainoastaan Britannian hallitsija.

Kuningatar Elisabet on myös 53 maan muodostaman kansainyhteisön päämies. Kansainyhteisö muodostuu Britanniasta ja sen entisistä alusmaista. Osa kansainyhteisön maista on tasavaltoja, osa kuningaskuntia. Kansainyhteisön maat ovat täysin itsenäisiä ja toisistaan riippumattomia valtioita.

Kansainyhteisön päämiehen roolin lisäksi Elisabet II on suoranainen valtionpäämies 16 kansainyhteisön maalle.

Britannian ohella kuningatar Elisabet II on Kanadan, Australian, Jamaikan, Papua-Uusi-Guinean, Uuden Seelannin, Antigua ja Barbudan, Bahaman, Barbadoksen, Belizen, Grenadan, Saint Kitts ja Nevisin, Saint Lucian, Saint Vincent ja Grenadiinien, Salomonsaarien ja Tuvalun valtionpäämies.

Elisabetin jälkeen Britannian kuninkaaksi nousee kruununperijä Walesin prinssi Charles (s. 1948). Hän perii myös tehtävän 15 muun kansainyhteisön maan valtionpäämiehenä. Charles on valittu myös 53 maan muodostaman kansainyhteisön johtajaksi.

Charlesin jälkeen kruununperimysjärjestyksessä on Elisabetin lapsenlaspi, prinssi William (s. 1982). Kruununperimyksessä kolmantena on Williamin vanhin lapsi, prinssi George (s.2013).