THL:n Tervahauta Lääkärilehdessä: Nohynekia maalitetaan rokotusasiassa – "Tämä on hyvin erikoinen toimintatapa"

Koronavirus

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo Lääkärilehden haastattelussa, että THL:n rokotuksista vastaava ylilääkäri Hanna Nohynek on joutunut julkisen maalittamisen kohteeksi.

Nimetön hallituslähde sanoi sunnuntaina Iltalehdessä, että Nohynek tulisi erottaa Kansallisen rokoteasiantuntijaryhmän sihteerin tehtävistä. Lähteen mukaan Nohynek on ”laumasuoja-ajattelun vallassa” eikä ole halunnut aloittaa kolmatta rokotuskierrosta hallituksen vaatimuksista huolimatta.

–  Tämä (nimetön kritisointi julkisuudessa) on hyvin erikoinen toimintatapa julkisen hallinnon toimijoilta. Tällainen on sosiaalisesta mediasta peräisin olevaa toimintakulttuuria, joka näyttäisi pesiytyneen nyt valtionhallintoon, Tervahauta sanoo Lääkärilehdessä.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus haluaisi, että kolmas rokotuskierros saataisiin Suomessa nykyistä nopeammin käyntiin. Lääkärilehden mukaan Tervahauta näkee, että poliitikot ovat luoneet tietoisesti mielikuvaa viivyttelystä.

–  Tämä on terveysviranomaisten ja koko terveydenhuollon suuntaan täysin väärä ja perusteeton syytös, Tervahauta sanoo.

Hän painottaa, että väestön rokottamisen arviointi on lääketieteen asiantuntijoiden eikä poliitikkojen tehtävä.

–  Lainsäädäntö lähtee siitä, että diagnostiikka ja lääketieteellisen hoidon määrääminen on lääkäreiden tehtävä. Pitää olla riittävä ja monipuolinen asiantuntemus ja tieto, että linjauksia voidaan tehdä.

Tervahauta myös huomauttaa, että kolmansien rokotusten ohjelmaa on toteutettu Suomessa jo syyskuusta lähtien.