THL:n ravitsemustutkija Sotkamo-kohusta: On kestämätöntä, että kunnanvaltuusto arvioi ravinnon terveellisyyden
Sotkamon päätös tarjota päiväkotilapsille ja koululaisille voita ja kevytmaitoa uhmaa valtion ravitsemusneuvottelukunnan tekemiä virallisia ravintosuosituksia.
Sotkamo on kuitenkin saanut myös paljon tukea päätökselleen.
Keskustan kainuulainen kansanedustaja Marisanna Jarva kirjoittaa Facebookissa, että kunnalla pitää olla päätösvalta sen suhteen, mitä ravintoa se haluaa tarjota. Jarva myös näkee, että suomalaisia ravitsemussuosituksia ei ilmeisesti päivitetä riittävän usein.
– Uudempi tutkimus kertoo, että voi on kohtuullisesti käytettynä terveellisempää kuin margariini. Suomessa näyttää olevan tässä syytä petrata, Jarva toteaa.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ravitsemustutkija Heli Kuusipalo vakuuttaa, että ravitsemussuositukset ovat ajan tasalla.
– Nykypäivän tietotulvassa kansalaisilta katoaa helposti johtolanka siitä, mikä on tieteellisesti arvioitua tietoa ja mihin kannattaa uskoa. Tieteellinen tieto on aivan eri asia kuin mututieto.
Kuusipalo muistuttaa, että sotkamolaiset terveysalan ammattilaiset vastustivat ympäristöteknisen lautakunnan tekemää voi- ja maitopäätöstä. Oikaisuvaatimus kumottiin kuitenkin lautakunnassa.
– On aika kestämätöntä, että kunnanvaltuusto arvioi, mikä on ihmisille terveellistä.
Kuusipalo pitää harmillisena sitä, että yksittäiset ravintouutiset ja ”somehäly” hämmentävät ihmisiä.
Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi professori Martti Färkkilän haastattelun , jossa rypsiöljy nähtiin tulehduksellisten suolistosairauksien aiheuttajana sisältämänsä linolihapon vuoksi.
– Sellaista tutkimusta ei ole tehty. Johtopäätöksiä ei todellakaan voi vetää sillä tasolla kuin (HS:n) artikkelissa, Kuusipalo sanoo.
Hän toteaa, että rypsiöljyssä on vain vähän linolihappoa verrattuna esimerkiksi auringonkukka-, soija- ja maissiöljyihin tai terveellisinä pidettyihin saksanpähkinöihin.
Kuusipalo kehottaa tutustumaan suolistosairauksista väitöskirjaa tekevän Reijo Laatikaisen artikkeliin , jonka mukaan suurenkaan linolihappomäärän syöminen ei lisää tulehdusta kehossa.
Kuusipalo painottaa, että yksittäiset lehtijutut eivät kumoa laajaan tieteelliseen tutkimukseen perustuvia ravintosuosituksia.
Vaihtoehtoiset faktat ovat haastaneet tutkittua tietoa jo pitkään etenkin sosiaalisessa mediassa.
– Jokainen saa siellä yhtä suuren äänen, oli sitten suolistosairauksiin perehtynyt professori tai pillereiden kaupittelija vailla koulutusta, Kuusipalo hymähtää.
Hän kuitenkin näkee, että asia on menossa parempaan suuntaan.
– Hulluimmat vuodet sosiaalisessa mediassa alkavat olla ohi. Ihmiset kontrolloivat jo toisiaan ja huomaavat, että taas tuli tietoa muturintamalta.
THL:n tutkimuspäällikkö, dosentti Liisa Valsta vahvistaa, että tutkimusnäyttö on kiistatonta: pehmeät rasvat ovat ihmiselle hyväksi.
Kovia rasvoja tulisi saada enintään noin 10 prosenttia energiasta ja transrasvoja mahdollisimman vähän.
– Suomalaisten tyydyttyneen rasvan saanti on hyvin korkeaa suhteessa suosituksiin, ja voi on yksi merkittävimmistä tyydyttyneen rasvan lähteistä.
– Voi sisältää 67 prosenttia tyydyttynyttä rasvaa, joka nostaa selvästi kolesterolia ja on riskitekijä sydän- ja verisuonitautien lisääntymisessä, Valsta kertoo.
Tyydyttynyttä rasvaa on myös maidoissa, jotka sisältävät rasvaa.
– Rasvattomassa maidossa puolestaan on maidon hyvät ominaisuudet, mutta ei rasvaongelmaa.
Aloite voin ja kevytmaidon tarjoamisesta margariinin ja rasvattoman maidon lisäksi tuli Tuula Rossi-Määtältä (sd.) Sotkamon ympäristöteknisessä lautakunnassa.
Rossi-Määttä kertoo, että hän halusi tarjota lapsille vaihtoehtoja, koska vanhemmilta tuli palautetta asiasta.
– Olen itse valmistunut laitoskeittäjäksi vuonna 1969. Ennen vanhaan sanottiin, että kaikki tarpeelliset rasvaliukoiset vitamiinit ovat maidossa. Minne ne ovat nyt hävinneet, Rossi-Määttä kysyy.
Uskotko, että kevytmaidossa on enemmän vitamiineja kuin rasvattomassa?
– Kyllä. Olen saanut sähköpostia eri puolilta Suomea ja palautetta Facebookissa, yhtään kielteistä kantaa en ole saanut. Kaikki ovat kirjoittaneet, että hyvä Sotkamo, kiitos että otitte asian esille.
Rossi-Määttä uskoo myös voin olevan margariinia terveellisempää.
– Jos voisilmä laitetaan aamupuuroon, niin varmaan se on terveellisempää kuin kookosrasva. Keiju-margariini, jota Sotkamon kuntakin käyttää, on minun mielestäni kookosrasvapohjainen.
Rossi-Määttä ilmaisee kriittisyytensä ravintosuosituksia kohtaan.
Hän viittaa personal trainer Tomi Kokon viimevuotiseen kokeiluun, jossa hän söi 30 päivää virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti ja lihoi. Kokeesta kirjoitti muun muassa Iltalehti .
Rossi-Määttä myös kertoo, kuinka hänen 4-vuotiaalla lapsenlapsellaan oli jatkuvasti korvatulehduksia, ja avuksi kokeiltiin maidon vaihtamista rasvaisempaan.
– Luin jostain lääketieteellisestä jutusta, että korvatulehdukset loppuisivat, jos lapsille annettaisiin rasvapitoisempaa maitoa. Sovin lapsen vanhempien kanssa, että vaihdetaan kevytmaitoon, eikä korvatulehduksia ole ollut tänä vuonna yhtään.
– En tiedä johtuuko se maidosta vai onko se korvien välissä, mutta ainakin meidän perheessä ollaan tyytyväisiä, Rossi-Määttä sanoo.
Hänen mielestään on parempi, että päiväkotilapset ja koululaiset juovat kevytmaitoa kuin eivät maitoa lainkaan.
– Tässä vain astuttiin jonkun viranhaltijan varpaille. Siitä tämä lähti, hän viittaa Sotkamon saamaan julkisuuteen.
– Minä olen ollut 23 vuotta ollut ruokapalvelutyöntekijänä Sotkamon kunnassa pienellä koululla. Ennen kaikki maitopohjaiset ruuat keitettiin punaiseen maitoon ja lapset joivat ainoastaan kevytmaitoa.
Miten pieni lapsi osaa valita, kumpaa maitoa tai rasvaa hän ottaa ruokailussa?
– Vanhemmat sen päättävät ja vievät viestin sen sinne päiväkotiin, niin minä käsittäisin.
Rossi-Määttä mainitsee keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän sanoneen Maaseudun Tulevaisuudessa, että valtion ravitsemusneuvottelukunta pitäisi lopettaa.
– Kyllähän tämä vaikuttaa täysin turhalta puljulta, Kärnä sanoi lehdelle kommentoidessaan Sotkamon tapausta.
Kansanedustaja Marisanna Jarva toteaa Suomenmaalle, että keskustelusta on jäänyt vähälle huomiolle vanhempien ja kuntalaisten toive.
– Isompi ongelma on, että lapset ja nuoret eivät syö, kun ruoka ei ole maistuvaa. Lapsen pitää saada riittävästi ravintoa päivän aikana.
– Ja on perheitä, joissa on totuttu siihen, että voita käytetään. On myös terveysihmisiä ja -tutkijoita, jotka ovat sitä mieltä, että voin syönnillä ei ole terveyteen vaikutusta, jos elämäntavat ovat muuten terveelliset, Jarva huomauttaa.
Valtion ravitsemusneuvottelukunta otti kantaa Sotkamon tapaukseen ja kehotti kuntaa noudattamaan suosituksia. Jarva pitää sitä ylireagointina.
– Ovatko suositukset todella sellainen laki, että muita vaihtoehtoja ei saa olla?
Minusta on täysin edesvastuutonta puhua valtion ravitsemusneuvottelukunnan lopettamisesta.
Pekka Puska
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) on myös sitä mieltä, että Sotkamon tapauksesta on tehty liian iso numero.
– Tärkeintä on, että lapsi joisi maitoa. Siitäkään ei ole yksiselitteistä totuutta, onko margariini vai voi terveellisempää, sanoo terveystieteiden maisteri Heikkinen.
Hän painottaa, että lapsen hyvinvointi on kokonaisuus.
– Tällaisiin asioihin puuttumisessa on se vaara, että huomio kohdennetaan vääriin asioihin.
THL:n entinen pääjohtaja, keskustan kansanedustaja Pekka Puska ei halua ottaa kantaa Sotkamon tapaukseen.
– Mutta jos kansan ravitsemusta aletaan toteuttaa omien mielipiteiden pohjalta, palataan pimeälle keskiajalle.
– Jokainen tietysti syö mitä haluaa, mutta ei pidä kumota sitä, mitä asiantuntijatieto sanoo. Julkisen puolen toiminnan pitäisi tietysti pohjautua kansalliseen ja kansainväliseen asiantuntijatietoon.
Puska ei voi ymmärtää keskustakollega Kärnän kannanottoa.
– Minusta on täysin edesvastuutonta puhua valtion ravitsemusneuvottelukunnan lopettamisesta.
Liisa Valstan kommenttia muokattu 16.11 muotoon: ”Kovia rasvoja tulisi saada enintään noin 10 prosenttia energiasta ja transrasvoja mahdollisimman vähän.” 15.11 julkaistussa jutussa luki, että ”kovia rasvoja tulisi saada ravinnosta mahdollisimman vähän”.