THL ohjeistaa kuntia tarjoamaan kolmannen koronarokotteen immuunipuutteisille

Kolmas rokotekierros on aloitettu ainakin Hus-alueella ja Varsinais-Suomessa.
Koronarokotteet

Kunnat voivat alkaa tarjota kolmatta koronarokoteannosta ihmisille, joilla on voimakas immuunipuute. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ohjeisti kuntia asiasta perjantaina.

Kolmatta koronarokoteannosta tarjotaan yli 12-vuotiaille, joiden immuunivaste on taudin tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. THL:n ohjeistuksen mukaisesti tähän ryhmään kuuluvat muun muassa elinsiirto- ja dialyysipotilaat, immunosuppressiivista syöpähoitoa saavat sekä ihmiset, joilla on synnynnäinen immuunipuutos.

THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan suosituksen piirissä on noin 50  000 ihmistä.

–  Tutkimusten mukaan voimakkaan immuunipuutteisille kaksi rokoteannosta ei riitä suojaamaan riittävästi koronavirustaudilta, vaan heille suositellaan kolmen annoksen rokotussarjaa. Kolmas annos täydentää immuunipuutteisen perusrokotussarjan suojan valtaosalla riittävälle tasolle, Nohynek kertoo tiedotteessa.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta.

THL ehdotti kolmatta rokoteannosta immuunipuutteisille jo syyskuun alussa, mutta asiassa odotettiin sosiaali- ja terveysministeriön (STM) siunausta. Nohynekin mukaan asiassa ei tarvinnutkaan tehdä asetusmuutosta, vaan THL:n suositus riittää.

Kolmannen annoksen antamisen immuunipuutteisille ei tulisi hidastaa ensimmäisen ja toisen rokoteannosten antamista kunnissa, THL muistuttaa.

Nohynekin mukaan rokotteita tulee Suomeen tällä hetkellä hyvin eikä annoksista pitäisi tulla pulaa.

–  Pikemminkin on kysymys siitä, onko rokottajia tarpeeksi ja miten pian saadaan ihmisille se tieto, että he kuuluvat näihin riskiryhmiin, Nohynek sanoo STT:lle.

THL kertoo valmistelevansa mahdollisimman pian ohjetta kolmannen rokoteannoksen antamisesta niille, jotka saivat koronarokotteen rokotusjärjestyksen kärkipäässä nykyistä lyhyemmällä, 3–4 viikon annosvälillä.

Tähän ryhmään kuuluu muun muassa koronapotilaiden parissa toimivaa terveydenhuoltohenkilöstöä sekä hoivakotien iäkkäitä asukkaita ja heitä hoitavia työntekijöitä. Heistä suuri osa rokotettiin lyhyemmällä annosvälillä alkuvuonna.

Muiden ryhmien osalta kolmannen rokoteannoksen tarvetta tarkastellaan myöhemmin syksyllä.

Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirit (Hus) kertoivat heti aloittavansa kolmannet rokotekierrokset voimakkaasti immuunipuutteisille.

Hus kertoi jo perjantaiaamuna aloittavansa kolmannen koronarokotteen antamisen vanhenemassa olevasta Modernan rokote-erästä.