Terrafamen rahoittajan kytkös veroparatiisiin on ollut hyvin tiedossa – Suomi ei menetä verotuloja, sanoo alivaltiosihteeri

Kansainvälinen tietovuoto paljastaa, miten epäluuloisesti kansainväliset rahoituslaitokset suhtautuvat Sotkamossa kaivostoimintaa pyörittävän Terrafamen rahoittajaan Trafigura-konserniin. Tietovuodosta uutisoi Suomessa sunnuntaina Yle.

Ylen mukaan Trafigurasta on tehty toistuvasti ilmoituksia Yhdysvaltain talousrikoksia estävälle virastolle. Tiedot perustuvat kansainvälisen toimittajaryhmän haltuunsa saamaan tietovuotomateriaaliin.

Rahoituslaitoksilla on velvollisuus ilmoittaa viranomaisille epäilyttävistä rahansiirroista, jotka voisivat viitata rahanpesuun tai petokseen.

Terrafamen enemmistön omistaa valtio Suomen Malmijalostuksen kautta.

Terrafamen rahoittajan ja vähemmistöomistajan yhteydet veroparatiiseihin eivät kuitenkaan ole uusi asia.

Galena Asset Management -rahaston kotipaikka on veroparatiisina tunnetuilla Caymansaarilla. Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoo, että kotipaikan sijainti Britannian merentakaisilla alueilla tiedettiin hyvin jo rahoitusjärjestelyä tehtäessä vuonna 2017.

Tuolloin Trafiguran sijoitusrahasto Galena valikoitui rahoittajaksi noin kuuden ehdokkaan väliltä.

Järjestelyä valmistellut Hietanen kertoo, että kumppania etsittiin laajasti eri puolilta maailmaa. Prosessia seurattiin hänen mukaansa valtion puolelta tarkasti jo vuodesta 2015 lähtien ja esisopimus Trafiguran kanssa tehtiin loppuvuodesta 2016.

Hyväksyntä järjestelylle oli myös poliittiselta tasolta.

Kumppanin taustoja käytiin Hietasen mukaan perusteellisesti läpi, eikä mitään sellaista käynyt ilmi, mikä olisi estänyt yhteistyön. Kotipaikan sijainti veroparatiisissa ei ollut este yhteistyölle.

–  Se on kansainvälinen käytäntö, että tämäntyyppiset rahastorakenteet ovat keskittyneet tiettyihin lokaatioihin, joilla on huono maine, Hietanen sanoo.

Elinkeinoministerinä jo tuolloin toiminut Mika Lintilä (kesk.) kommentoi maanantaina Ylelle Oulussa, että Trafigurasta tehtiin mahdollisimman laaja, ulkopuolisen tarkastajan tekemä selvitys.

–  Minulle esiteltiin se selvitys virkavastuulla. Siinä ei ollut mitään sellaista, joka olisi vaikuttanut siihen, että Trafigura ei pystyisi olemaan mukana, Lintilä sanoi.

STT ei tavoittanut Lintilää puhelinkommenttia varten.

Malmijalostuksen omistajaohjauksesta vastaava työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoo Lintilän tavoin Ylelle, että omistajaohjausyksikkö selvittää asiaa.

Alivaltiosihteeri Petri Peltosen mukaan Suomi ei menetä verotuloja Trafiguralle maksetuista Terrafamen osingoista tai muista tuotoista.

–  Ne ovat saajilleen lähdeveron alaista tuloa Suomessa riippumatta siitä, mihin maahan ne maksetaan. Tämä on selvitetty 2017, kun yritysjärjestelystä neuvoteltiin, Peltonen viestittää STT:lle.

Malmijalostuksen Hietasen mukaan vielä on liian aikaista vetää johtopäätöksiä tietovuodosta, koska rahoituslaitosten tekemistä ilmoituksista ei tiedetä yksityiskohtia. Vielä ei ole esimerkiksi tiedossa, ovatko ilmoitukset johtaneet toimenpiteisiin.

Valtion kokonaan omistama erityistehtäväyhtiö Malmijalostus aikoo hänen mukaansa keskustella tilanteesta Trafiguran kanssa.

Malmijalostus omisti Talvivaaran raunioille perustetusta Terrafamesta yli 70 prosenttia ja Galena Asset Management vajaat 30 prosenttia viime vuoden lopulla päivitetyin tiedoin. Finanssikonserni Sampon osuus oli 0,6 prosenttia.