Tekes ja Finpro yhdistetään – "Selkeä askel yhden luukun periaatteeseen"

Vienti

Rankkaakin kritiikkiä saanutta vienninedistämispalettia myllätään uusiksi.

Hallitus kertoi tänään, että innovaatiorahoituskeskus Tekes ja kansainvälistymispalveluja tarjoava Finpro yhdistetään työnimellä Business Finland kulkevaksi uudeksi toimijaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan tavoitteena on, että Business Finland aloittaa ensi vuoden alussa. Nyt tehtävät muutokset ovat osa viime syksynä käynnistettyä Team Finland -uudistusta.

Business Finlandin on tarkoitus koota saman katon alle kaikki innovaatiorahoitukseen, vientiin, investointeihin ja matkailun edistämiseen liittyvät palvelut. Uuteen organisaatioon siirtyy noin 600 asiantuntijaa.

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan Tekes ja Finpro ovat tehneet hyvää työtä, mutta yhdistämisellä voidaan purkaa osittaisia päällekkäisyyksiä ja vapauttaa tekeviä käsiä kentälle. Hänen mukaansa tavoitteena on ”yhteistyön tiivistäminen, ei missään nimessä organisaatiohimmeli”.

– Tämä tulee olemaan selkeä askel yhden luukun periaatteeseen. Tässä tulee olemaan katkeamaton palveluketju innovaatiorahoituksesta ihan sinne kansainvälisille markkinoille menoon saakka, Lintilä sanoi tiedostustilaisuudessa.

Etujärjestö Suomen Yrittäjät näkee hallituksen linjauksessa Finpron ja Tekesin rakennejärjestelystä jotain hyvää, mutta paljon huonoa pk-yritysten asiakaspalvelun ja vienninedistämisen näkökulmasta. Erityisesti kotimaata koskeva järjestely ihmetyttää etujärjestöä.

– Mallissa lopetetaan nykymuotoinen Finpro ja jaetaan Tekes ilman selkeää tietoa siitä, mitä hyötyä siitä olisi yrityksille. Mikä on hyöty, jos yhden viraston ja yhtiön yhdistelmästä tehdään yhden viraston ja yhtiön yhdistelmä? Muutos on hallinto- eikä asiakaslähtöinen, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Uudistuksella tavoitellaan suuremman henkilömäärän kohdentamista asiakaspalveluun sekä Suomessa että ulkomailla.

Ulkomailla yhteistyötä ulkoministeriön kanssa tiivistetään, ja lähetystöjen päälliköt ottavat laajempaa vastuuta kokonaisuudesta myös yritysten viennin ja kansainvälistymisen osalta.

Yhdessä edustustojen kanssa Business Finland muodostaa työ- ja elinkeinoministeriön mukaan aiempaa vahvemman Team Finland -verkoston maailmalla.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan uudistus mahdollistaa vienninedistämisen resurssien painopisteen siirtämisen Suomesta ulkomaanverkkoon kuten menestyneimmissä kilpailijamaissa on tehty.

– Vetoan erityisesti kaikkiin ulkoministeriön edustustoverkossa työskenteleviin ja toisaalta Finprossa työskenteleviin, että tehdään tästä yhdessä hyvä niin, että olemme aidosti yksi Team Finland -tiimi jatkossa, Mykkänen sanoi tiedotustilaisuudessa.