"Täyttä asiaa" – ministeri Kurvisen näkemykset tieteen vapauden tärkeydestä saivat ilahtuneen vastaanoton

Tiede

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen (kesk.) näkemykset tieteen rahoituksesta ovat saaneet paljon kehuja Twitterissä.

Kurvinen ottaa Suomenmaan blogikirjoituksessaan osaa viime viikkojen keskusteluun siitä, mitä asioita on perusteltua tutkia julkisella rahoituksella.

Kurvinen kertoo pitävänsä tutkimuksen vapautta tärkeänä.

– Se tarkoittaa, että valtio rahoittaa tutkimusta tekeviä tahoja kuten yliopistoja, tutkimuslaitoksia ja Suomen Akatemiaa ja ohjaa niitä yleisellä tasolla. Poliitikot eivät kuitenkaan määrää yksittäisten tutkimusten aiheita saati sopivia lopputuloksia.

Kurvinen toteaa, että tieteen vaikuttavuus on ytimessä, kun puhutaan siitä, millaista tutkimusta verovaroilla pitäisi rahoittaa. Tieteen vaikuttavuuden mittaaminen ei kuitenkaan ole helppoa, ministeri huomauttaa.

– Emme voi koskaan täysin varmasti tietää, mitä tutkimusta seuraavaksi tarvitaan ja minkä tutkimusryhmän työn sivutuotteena syntyneestä löydöksestä kehittyy seuraava maailmaa mullistava keksintö. Uudessa tilanteessa joku aiemmin sivuroolissa ollut tutkimus voikin nousta arvoon arvaamattomaan.

Kurvinen kirjoittaa, että tieteen vaikuttavuus ja tieteen vapaus eivät siis ole toisilleen vastakkaisia asioita, kuten eivät myöskään ole perustutkimus ja soveltava tutkimus.

– Molempia tarvitaan.

Nyt on tiedeministerillä sana kohdallaan, tutkimusrahoituksen kehittämisen parissa Suomen Akatemiassa työskentelevä Vera Mikkilä kehuu Twitterissä.

– Ilahduttava, tärkeä kannanotto, Oulun yliopiston viestintäjohtaja Marja Jokinen puolestaan luonnehtii.

Tutkimuksen vaikuttavuutta edistävän Vaikuttavuussäätiön toimitusjohtajan Petro Poutasen mukaan Kurvisen näkökulma on hyvä ja tasapainoinen.

Poutanen nostaa esiin Kurvisen näkemyksen, jonka mukaan ”tieteen vaikuttavuus ja tieteen vapaus eivät siis ole toisilleen vastakkaisia asioita, kuten eivät myöskään ole perustutkimus ja soveltava tutkimus. Molempia tarvitaan”.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osaston ylijohtajana toimiva Petri Lempinen jakaa Kurvisen ajatuksen siitä, että poliitikot eivät määrää yksittäisten tutkimusten aiheita saati sopivia lopputuloksia.

FILOSOFIAN apulaisprofessorina Tampereen yliopistossa toimivan Panu Raatikaisen mielestä Kurvinen kirjoittaa täyttä asiaa.

Keskustan Helsingin piirin toiminnanjohtaja Noora Juvonen peilasi Kurvisen tiedekirjoitusta omiin kokemuksiinsa.

Juvosen mieleen tuli 100-vuotias insuliini, joka keksittiin erinäisten sattumusten kautta. Insuliinin ansiosta tyypin 1 diabetestä sairastava Juvosen lapsi saa elää hyvää elämää.