Tästä kiinteistöjätti Evergranden sekasorrossa on kyse – lainasi rahaa jopa omilta työntekijöiltään

Talous

Maksuvaikeuksiensa takia kuilun partaalle ajautuneen kiinteistöyhtiö Evergranden tilanne huolestuttaa edelleen sijoittajia ympäri maailmaa.

Evergrande kasvoi lainarahan turvin sekä aggressiivisen strategian siivittämänä yhdeksi Kiinan suurimmista yrityksistä. Sillä on nykyisin yli 200 000 työntekijää ja toimintaa lähes 300 eri kaupungissa.

Globaalisti suurinta huolta herättävät spekulaatiot yrityksen mahdollisesta konkurssista.

Evergranden maksuvaikeuksien pelätään rasittavan laajemmin kiinalaista kiinteistösektoria, mikä vaikuttaisi myös koko maailmantalouteen.

Kiina ryhtyi viime vuonna sääntelemään aiempaa tiukemmin kiinteistöyhtiöidensä velkaantumista. Velan osuutta niiden käynnistämissä uusissa projekteissa alettiin hillitä.

Kiinassa omistus- ja rahoituskuviot ovat monesti epäselviä, joten rakennusyhtiöiden velkatilanteita on usein vaikeaan arvioida.

Uuden sääntelyn tavoitteena olikin saada kiinteistösektorin velkaantumista kuriin seuraamalla taseen vertailulukuja.

Sääntely pakotti Evergranden tarjoamaan kiinteistöjään alennettuun hintaan pitääkseen kassavirtansa käynnissä.

Kiinan tuottoisimmasta kiinteistöjätistä tulikin maan velkaantunein yhtiö.

Nyt yhtiölle on kertynyt velkaa noin 300 miljardin dollarin edestä, mikä rasittaa sen mainetta, luottoluokitusta ja osakkeen hintaa. Evergrande on velkaa lainoittajille, tavarantoimittajille ja ulkomaisille investoijille.

Aiemmin tänä vuonna Evergrande kääntyi rahapulassaan omien työntekijöidensä puoleen.

Jos työntekijä halusi säilyttää bonuksensa, tämän tuli antaa työnantajalleen lyhytaikainen laina.

Näin ollen osa työntekijöistä lainasi rahaa ystäviltään, sukulaisiltaan tai pankeilta voidakseen rahoittaa Evergrandea. Tässä kuussa yhtiö päätti yhtäkkiä lopettaa lainojen takaisinmaksun.

Sadat ihmiset ovatkin osoittaneet mieltään yhtiön konttoreiden edessä eri puolilla Kiinaa.

Osa protestoijista on Evergranden työntekijöitä. Osa puolestaan vaatii takaisin ennakkomaksujaan yhtiön myymistä sijoitustuotteista ja asunnoista, jotka uhkaavat jäävät valmistumatta.

Ennakkoon myytyjä keskeneräisiä ja suunniteltuja asuntoja on eri arvioiden mukaan noin 1,4–1,6 miljoonaa.

Kiinalaisten kuluttajien ja Evergranden kanssa kauppaa tehneiden yritysten lisäksi veitsenterällä on myös koko Kiinan finanssisektori.

Evergrandella arvioidaan olevan velkoja jopa 171 kiinalaispankille sekä 121 muulle finanssitoimijalle.

Yhtiön ongelmien pelätään kuitenkin olevan vasta ensimmäinen signaali Kiinan kiinteistömarkkinoiden kuplasta, jonka on jo pitkään ounasteltu puhkeavan ennemmin tai myöhemmin.

Finanssikriisin jälkeen Kiinassa onkin uskaliaasti toteutettu jättiprojekteja halvalla lainarahalla. 

Evergrande-kriisissä Kiinan keskushallinto ei silti ole vielä ryhtynyt tukitoimiin – tai ainakaan niistä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Yhtiön johtaja ja perustaja Hui Ka Yuan on vakuuttanut, että Evergrande nousee velkakuopasta sekä toteuttaa projektinsa.

Kriisitunnelmista huolimatta myös monet analyytikot ovat pitäneet epätodennäköisenä, että Evergranden tapauksesta tulisi Kiinan ”Lehman-hetki”.

Yhdysvaltalainen rahoitusalan yritys Lehman Brothers joutui yrityssaneeraukseen vuonna 2008. Konkurssia seurasi maailmanlaajuinen taantuma.

Liikemies Hui Ka Yuan perusti Evergranden Guangzhoussa vuonna 1996. Yhtiöllä on parhaillaan käynnissä 1300 projektia 280 kupungissa.

Yhtiö toimii myös laajemmin rahoitusalalla, valmistaa sähköautoja ja tuottaa elintarvikkeita. Lisäksi se omistaa kiinalaisen jalkapalloseura Guangzhou FC:n.

Hui Ka Yuanin henkilökohtainen omaisuus on mediatalo Forbesin mukaan noin 10,6 miljardia dollaria.

Lähteet: The New York Times, Reuters, BBC.