“Suurinta huolta aiheuttaa velkaantumiskehitys“ — Vanhanen ruotii Ylellä ministeriönsä karua ennustetta

Politiikka

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoo Ylelle, että koronapandemiaa seuranneessa talouskurimuksessa on yhtymäkohtia aikaisempiin kriiseihin.

Vanhanen perustaa arvionsa valtiovarainministeriön tiistaina julkaisemaan ennusteeseen, joka povaa Suomen bruttokansantuotteelle kuuden prosentin supistumista tänä vuonna.

Lisäksi työttömyys kasvaa, vienti vähenee ja julkinen talous velkaantuu.

– Ennuste on hieman pienempi kuin 1990-luvun lamassa ja finassikriisissä, mutta molemmista aiheutui meille kymmenen vuoden alijäämäkierre ja sama riski on tässä olemassa. Tässä on dramaattisesta tilanteesta kyse, kun vanhan velan päälle joudutaan ottamaan valtavasti uutta velkaa. Mikä velan määrä lopulta, riippuu työllisyyden ja viennin tasosta, Vanhanen toteaa.

Suurin huolenaihe Vanhasesta on kuitenkin uuden vuosikymmenen aloittanut velkaantumiskehitys.

Ministeri uskoo kotimarkkinoiden elpyvän nopeasti, mutta viennin kehitys on Suomelle vielä tärkeämpää.

– Suurin riski liittyy ilman muuta vientimarkkinoihin. Jos finanssikriisin kokemukset uusiutuvat niin syksyllä ja talvella tulee viennin alenemaa. Toivottavasti näin ei käy. Lopulta tämä jälkilasku Suomen kaltaiselle taloudelle tulee aina viiveellä

Vanhanen korostaa, että EU-alueella ja Suomessa on tehtävä kaikki mahdollinen, jotta talous elpyisi.

– Kasvua ei synny muuta kuin tuottavuuden kasvusta ja työvoiman tarjonnasta. Lisäksi pitää keskittyä sopeutustoimiin, mutta mittakaavaltaan ne ovat edellisiä pienempiä.