Suomen Yrittäjät: Perussuomalaisista suurin yrittäjäpuolue – hopealle nousi keskusta, kokoomus joutui tyytymään pronssiin

Eduskuntavaaleissa tuli valituksi ainakin 33 yrittäjätaustaista edustajaa. Se on lähes kolmanneksen vähemmän kuin edellisellä kerralla.
Eduskunta

Perussuomalaiset nousivat suurimmaksi yrittäjäpuolueeksi. Valituista yrittäjätaustaisista kansanedustajista 26 on miehiä ja seitsemän naisia.

– Valtion talous on laitettava kuntoon ennen kuin hintavat vaalilupaukset voidaan toteuttaa, Suomen Yrittäjät muistuttaa tuoreita kansanedustajia.

Uudessa eduskunnassa on ainakin nakin 33 yrittäjätaustaista edustajaa. Se on lähes kolmanneksen vähemmän kuin edellisessä eduskunnassa, jossa heitä oli 47. Asiasta kertoo Suomen Yrittäjät tiedotteessaan.

– Yrittäjäedustajien määrä laski, mutta on edelleen hyvä. Tällä porukalla yrittäjien äänen pitäisi kuulua eduskunnassa. Lisäksi on paljon edustajia, jotka eivät ole yrittäjiä mutta joilla on erittäin hyvä yrittäjyyden tuntemus, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen arvioi.

Perussuomalaiset saivat läpi peräti 15 yrittäjäkansanedustajaa. Toiseksi suurin yrittäjäpuolue on keskusta seitsemällä edustajallaan. Kokoomuksen riveissä on viisi yrittäjää.

Pentikäinen ennakoi vaikeita hallitusneuvotteluja, koska puolueiden linjaerot olivat vaalikeskustelussa suuret eikä yksikään puolue ole selkeästi muita vahvempi.

– Tulos ennakoi myös hyvin vaikeaa hallituskautta, sillä tulosten ja vaalikeskustelun perusteella on vaikea rakentaa hallitus, jolla on vahva sisäinen koheesio, Pentikäinen sanoo.

Pentikäisen mukaan ensin pitää saada talous kuntoon, ja vasta sitten toteuttaa vaalilupauksia.

– Nyt pitää uskaltaa kohdata tosiasiat ja hyväksyä se, että taloudella on reunaehtonsa. Olennaista on tehdä sellaista työpolitiikkaa, joka nostaa työllisyysastetta ja työtunteja, Mikael Pentikäinen muistuttaa.

Yrittäjäjärjestö toivoo tulevan hallituksen muistavan, että kasvu syntyy vain yrittäjien riskinoton kautta.

– Jos riskinotosta rangaistaan eikä palkita, se näkyy nopeasti investoinneissa ja työpaikoissa. Siksi vastuullinen poliitikko ei syö Suomen kasvun eväitä, Pentikäinen painottaa.

– Monet yrittäjät seuraavat nyt poliittista elämää jalka jarrulla tai ainakin jarrun liepeillä. Ennen uusia investointeja ja rekrytointeja halutaan nähdä, mitä hallitus aikoo tehdä yrittäjille. Maltti on nyt valttia. Yrittäjän kannattaa tarkkailla ja sitten vasta vetää johtopäätöksiä, jos siihen on aihetta, hän jatkaa.

Hallitusohjelma voi olla myös myönteinen yllätys.

– Yrittäjäjärjestö tekee kovasti työtä sen puolesta, että yrittäjille olisi tarjolla muutakin kuin kiviä reppuun, Pentikäinen sanoo.